Babka cytrynowa – bardzo łatwa

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cześć!

Kiedyś obawiałam się upiec babkę, ale w końcu odważyłam się i wychodzą mi całkiem fajne 🙂

Bardzo lubię tego typu ciasta. Ta babka jest banalna w wykonaniu i nie ma potrzeby obawiać się, że nie uda się.

Na Wielkanoc ta propozycja myślę, że okaże się trafną 🙂

Składniki na ciasto cytrynowe:


* 5 jajek
* 20 dkg masła
* sok z 1/2 cytryny
* skórka starta z tejże połówki
* 1/2 łyżeczki sody
* 1 szklanka cukru
* 2 szklanki mąki ziemniaczanej
* opakowanie cukru waniliowego


Na lukier:


* sok z cytryny ok. 1 łyżki
* kilka kropel gorącej wody
* 1/2 szklanki cukru pudru

Białka ubiłam z odrobią soli. Kolejno dodawałam cukier waniliowy, cukier i na końcu żółtka. Wsypałam mąkę ziemniaczaną i nie przestałam miksować. Dodałam sodę, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Masło roztopiłam i wlałam do masy. Wszystko wymieszałam.

Przelałam do formy na babkę. Piekłam tę babkę również wcześniej w formie do keksa 27 x 9 cm.

Piekłam 50 minut w 170 stopniach.

Jak już ciasto się upiekło, ostudzone polałam lukrem. Do cukru pudru dodałam kilka kropel wody gorącej i sok z cytryny. Pięknie wszystko się utarło i polałam nim ciasto cytrynowe. Górę przyozdobiłam skórką pomarańczową kandyzowaną.

Smacznego!

Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Lena
4 lat temu

łatwa i pyszna:)

Translate »
2
0
Would love your thoughts, please comment.x