Cześć!
Kiedyś obawiałam się upiec babkę, ale w końcu odważyłam się i wychodzą mi całkiem fajne 🙂
Bardzo lubię tego typu ciasta. Ta babka jest banalna w wykonaniu i nie ma potrzeby obawiać się, że nie uda się.
Na Wielkanoc ta propozycja myślę, że okaże się trafną 🙂
Składniki na ciasto cytrynowe:
* 5 jajek
* 20 dkg masła
* sok z 1/2 cytryny
* skórka starta z tejże połówki
* 1/2 łyżeczki sody
* 1 szklanka cukru
* 2 szklanki mąki ziemniaczanej
* opakowanie cukru waniliowego
Na lukier:
* sok z cytryny ok. 1 łyżki
* kilka kropel gorącej wody
* 1/2 szklanki cukru pudru
Białka ubiłam z odrobią soli. Kolejno dodawałam cukier waniliowy, cukier i na końcu żółtka. Wsypałam mąkę ziemniaczaną i nie przestałam miksować. Dodałam sodę, skórkę z cytryny i sok z cytryny. Masło roztopiłam i wlałam do masy. Wszystko wymieszałam.
Przelałam do formy na babkę. Piekłam tę babkę również wcześniej w formie do keksa 27 x 9 cm.
Piekłam 50 minut w 170 stopniach.
Jak już ciasto się upiekło, ostudzone polałam lukrem. Do cukru pudru dodałam kilka kropel wody gorącej i sok z cytryny. Pięknie wszystko się utarło i polałam nim ciasto cytrynowe. Górę przyozdobiłam skórką pomarańczową kandyzowaną.
Smacznego!
Lidka
łatwa i pyszna:)
robi się migiem 😀 smaczne jest, jak długo w domu nie jest, to znaczy, że smakuje 😀