Ciasta i desery

Domowe, maślane, kruche ciasteczka

Pinterest LinkedIn Tumblr

Cześć!

Coś do pochrupania nawet przez dwa tygodnie, jeśli nie jesteśmy łasuchami 🙂

Mają te ciasteczka plus. Poleżą, jeśli oczywiście narobimy ich jak fabryka a i sprezentujemy coś przyjemnego podniebieniu. Może nawet dla gości na wyprawkę wystarczy?

Takie zwykłe kruchutkie, do kawy czy herbaty…

Przyznam się, że nie trzymałam się mocno wskazówek w przepisie.

Słusznie jak się okazało. Mam wrażenie, że czasami jednak można pójść skrótem i ułatwić sobie robotę.

Do moich ciasteczek potrzebowałam:

* 3 szklanki mąki
* 250 g masła
* 2 żółtka
* 1/2 szklanki cukru pudru
* cukier waniliowy – wsypałam 16 g
* dwie łyżki śmietany – to dodaję pod koniec, przyglądam się tylko jak gniecie się ciasto, czy nie rozsypuje się mocno w dłoniach

Wszystko zagniotłam. Ciasto owinęłam folią spożywczą i wsadziłam do zamrażalnika na ok 1 godzinkę. Tak, do zamrażalnika. Powinno się niby w lodówce….ale tak szybciej.
Po wyciągnięciu ciasta z zamrażalnika, podsypałam mąką matę i rozwałkowałam ciasto. Wykrawałam foremkami ciasteczka.

Do piekarnika na 200 stopni na max 15 minut.

Tu nie ma drożdży i proszku do pieczenia.

Wspomnę, że warto dodać masło nie margarynę. Ciasteczka mają wtedy maślany posmak. Dodatkowy plus naszego wypieku.

Smacznego!

Lidka

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x