Cześć!
Lubię zjeść coś słodkiego od czasu do czasu. Dylemat pojawia się w momencie podejmowania decyzji o tym, co mam upiec.
W jednym cieście lubię to, w drugim smakuje mi coś innego. Wymyśliłam więc sobie moje własne ciasto. W nim jest wszystko, co lubię. Słodkie ciasteczko z nutą kwaśnego dżemu.
Pycha!
Składniki:
* 1 opakowanie ciasteczek owsianych
* 1 i 1/3 kostki masła
* 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki ok. 200 ml
* 1 szklanka soku z brzoskwiń
* 2 budynie waniliowe
* 3/4 szklanki wody
* 4 żółtka
* 3 – 4 łyżki cukru
* 1 duże opakowanie herbatników kakaowych
* 1 małe opakowanie herbatników jasnych
* 300 ml śmietanki 30%
* czekolada mleczna albo deserowa do dekoracji
* masa kajmakowa o smaku waniliowym 460 g
Ciasteczka owsiane rozdrobiłam za pomocą blendera. 1/3 kostki masła rozpuściłam i wymieszałam z rozkruszonymi ciasteczkami.
Wyłożyłam do blachy 24 cm x 21 cm wyłożonej wcześniej pergaminem do pieczenia i piekłam 20 minut w 180 stopniach.
Odlałam sok z brzoskwiń i nastawiłam na gotowanie. W 3/4 szklanki wody roztrzepałam żółtka, 2 budynie i cukier.
Wlewałam strużką do gotującego się soku energicznie przy tym mieszając, by nie powstały grudki w budyniu.
Odstawiłam do ostygnięcia.
Masło rozwierciłam i dodawałam małymi porcjami budyń.
Kiedy masa była już gotowa wyłożyłam ją na wcześniej upieczony i wystudzony spód ciasteczkowy.
Na masę budyniową wyłożyłam herbatniki kakaowe a na nie masę kajmakową.
Na masę kajmakową wyłożyłam herbatniki jasne a na nie dżem porzeczkowy. Na dżem zaś wyłożyłam herbatniki ciemne.
Ubiłam śmietankę 30 % i wyłożyłam na wierzch ciasta Tym też zakończyłam przekładanie ciasta.
Ozdobiłam startą czekoladą i wstawiłam do lodówki.
Notatki:
* można dodać do masy budyniowej pokrojone drobno kawałki brzoskwiń
* miałam sok z brzoskwiń w puszce
Smacznego!
Lidka
Poproszę o duży kawałek takiego ciasta! 🙂
☕️ i kawa też się znajdzie 😉
Wygląda mega apetycznie 🙂
dziękuję Gosieńko :*
Co to za ciemny krem ?
To masa kajmakowa. Ciasto przełożone jest masą kajmakową, dżemem z czarnej porzeczki i masą z soku z brzoskwiń plus bita śmietana.
Brzmi przepysznie…absolutnie😋😋😋😋