Porzeczkowiec kajmakowo – brzoskwiniowy

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cześć!

Lubię zjeść coś słodkiego od czasu do czasu. Dylemat pojawia się w momencie podejmowania decyzji o tym, co mam upiec.

W jednym cieście lubię to, w drugim smakuje mi coś innego. Wymyśliłam więc sobie moje własne ciasto. W nim jest wszystko, co lubię. Słodkie ciasteczko z nutą kwaśnego dżemu.
Pycha!

Składniki:


* 1 opakowanie ciasteczek owsianych
* 1 i 1/3 kostki masła
* 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki ok. 200 ml
* 1 szklanka soku z brzoskwiń
* 2 budynie waniliowe
* 3/4 szklanki wody
* 4 żółtka
* 3 – 4 łyżki cukru
* 1 duże opakowanie herbatników kakaowych
* 1 małe opakowanie herbatników jasnych
* 300 ml śmietanki 30%
* czekolada mleczna albo deserowa do dekoracji
* masa kajmakowa o smaku waniliowym 460 g

Ciasteczka owsiane rozdrobiłam za pomocą blendera. 1/3 kostki masła rozpuściłam i wymieszałam z rozkruszonymi ciasteczkami.

Wyłożyłam do blachy 24 cm x 21 cm wyłożonej wcześniej pergaminem do pieczenia i piekłam 20 minut w 180 stopniach.

Odlałam sok z brzoskwiń i nastawiłam na gotowanie. W 3/4 szklanki wody roztrzepałam żółtka, 2 budynie i cukier.

Wlewałam strużką do gotującego się soku energicznie przy tym mieszając, by nie powstały grudki w budyniu.
Odstawiłam do ostygnięcia.

Masło rozwierciłam i dodawałam małymi porcjami budyń.

Kiedy masa była już gotowa wyłożyłam ją na wcześniej upieczony i wystudzony spód ciasteczkowy.

Na masę budyniową wyłożyłam herbatniki kakaowe a na nie masę kajmakową.

Na masę kajmakową wyłożyłam herbatniki jasne a na nie dżem porzeczkowy. Na dżem zaś wyłożyłam herbatniki ciemne.

Ubiłam śmietankę 30 % i wyłożyłam na wierzch ciasta Tym też zakończyłam przekładanie ciasta.

Ozdobiłam startą czekoladą i wstawiłam do lodówki.

Notatki:
* można dodać do masy budyniowej pokrojone drobno kawałki brzoskwiń
* miałam sok z brzoskwiń w puszce

Smacznego!

Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
7 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Lena
4 lat temu

Poproszę o duży kawałek takiego ciasta! 🙂

Gosia
4 lat temu

Wygląda mega apetycznie 🙂

Unknown
3 lat temu

Co to za ciemny krem ?

Margaretta
3 lat temu

Brzmi przepysznie…absolutnie😋😋😋😋

Translate »
7
0
Would love your thoughts, please comment.x