Ciasto ze śliwkami – proste i szybkie w wykonaniu

Autor Pieprzyć z Fantazją
Cześć!
Śliwki pięknie obrodziły w tym roku. Zrobiłam kilka słoiczków powideł, ale nie mogłam oprzeć się pokusie i nie upiec ciasta ze śliwkami.
To był wręcz obowiązek!
Do aromatycznej kawy smakołyk w sam raz. 
Proste w wykonaniu i bez żadnych złotych porad.

Składniki:

* 3/4 szklanki cukru
* 2 szklanki mąki
* 4 jajka
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 szklanki jogurtu naturalnego gęstego
* 3/4 szklanki oleju
* cukier waniliowy

* śliwki
* szczypta soli do białek

Kruszonka:


* 10 dkg masła
* 1/2 szklanki cukru
* 1/2 szklanki maki pszennej


Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Porcjami dodawałam cukier i cukier waniliowy.
Kiedy już ubiłam jajka z cukrem kolejno dodawałam po jednym żółtku i ubijałam dalej.
Wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszałam. Wlałam jogurt naturalny i olej. 
Wszystko wymieszałam i uzyskałam jednolitą masę.
Przelałam do formy keksówki (dłuższej niż tradycyjna) wyłożonej papierem do pieczenia. 
Na wierzch wyłożyłam połówki śliwek brzuszkami do dołu.
Przygotowałam kruszonkę. Masło, cukier i mąkę roztarłam w dłoniach i posypałam ciasto. 

Piekłam 1 godzinę w 180 stopniach.
Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Yose Abramovic
6 lat temu

Howdy! I simply wish to give an enormous thumbs up for the nice information you could have right here on this post. I might be coming again to your blog for more soon. gsn casino slots

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x