Cześć!
Śliwki pięknie obrodziły w tym roku. Zrobiłam kilka słoiczków powideł, ale nie mogłam oprzeć się pokusie i nie upiec ciasta ze śliwkami.
To był wręcz obowiązek!
Do aromatycznej kawy smakołyk w sam raz.
Proste w wykonaniu i bez żadnych złotych porad.
Składniki:
* 3/4 szklanki cukru
* 2 szklanki mąki
* 4 jajka
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 szklanki jogurtu naturalnego gęstego
* 3/4 szklanki oleju
* cukier waniliowy
* śliwki
* szczypta soli do białek
Kruszonka:
* 10 dkg masła
* 1/2 szklanki cukru
* 1/2 szklanki maki pszennej
Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Porcjami dodawałam cukier i cukier waniliowy.
Kiedy już ubiłam jajka z cukrem kolejno dodawałam po jednym żółtku i ubijałam dalej.
Wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszałam. Wlałam jogurt naturalny i olej.
Wszystko wymieszałam i uzyskałam jednolitą masę.
Przelałam do formy keksówki (dłuższej niż tradycyjna) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzch wyłożyłam połówki śliwek brzuszkami do dołu.
Przygotowałam kruszonkę. Masło, cukier i mąkę roztarłam w dłoniach i posypałam ciasto.
Piekłam 1 godzinę w 180 stopniach.
Smacznego!
Lidka
Howdy! I simply wish to give an enormous thumbs up for the nice information you could have right here on this post. I might be coming again to your blog for more soon. gsn casino slots