Łaciata Krówka – ciasto

Autor Pieprzyć z Fantazją

Łaciata Krówka – to przepis z mojego starego zeszytu. Przepisuję teraz wszystkie moje „smaczki” tu na Pieprzyć z Fantazją. Przepis dostałam od koleżanki z mojej pierwszej pracy wiele lat temu. Wtedy to ciasto było popularne w moim gronie. Nie wiem w jak szerokim, bo dostępu do internetu jeszcze nie było 🙂
Łaciatą Krówkę można upiec na każdą okazję. Sprawdzi się podczas dłuższych spotkań przy stole z rodziną czy przyjaciółmi.
To jest ciasto proste, ciasto biszkoptowe przełożone masą budyniową. Tu zrobiłam masę wg starej receptury, chociaż można oczywiście ugotować budyń  torebki i utrzeć go z masłem. Jak kto woli 🙂

Składniki:
 Ciasto białe:
* 6 białek
* 8 łyżek cukru
* 1 szklanka mąki ziemniaczanej
* 1 łyżka octu
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Ciasto ciemne:
* 6 żółtek
* 2 całe jajka
* 6 łyżek cukru
* 5 łyżek mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki kakao
 
Na masę:
* 2,5 szklanki mleka
* 1/2 szklanki cukru
* 2 łyżki mąki pszennej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 budyń waniliowy
* 1 cukier wanilinowy 16g
* 20 dkg masła
 
Na polewę:
* 10 dkg masła
* 5 łyżek cukru
* 2 łyżki śmietanki 30%
* 2 łyżki kakao
* 1 łyżeczka żelatyny
 
Dodatkowo:
* biszkopty okrągłe
* 1 galaretka truskawkowa
 
Na poncz:
* 1/2 szklanki przegotowanej wody
* 1 łyżka cukru
* 1 łyżka soku z cytryny
* 1 łyżka wódki (opcjonalnie)

Ciasto białe:
Ubiłam białka na sztywną pianę ze szczyptą soli. Stopniowo dodawałam cukier i ubijałam dalej. Wsypałam mąkę ziemniaczaną, ocet i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszałam. Odstawiłam.

Ciasto ciemne:
Utarłam żółtka i jajka z cukrem na puszystą pianę, dodałam mąkę, proszek do pieczenia, kakao.

Miałam formę 24×35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Łyżką na zmianę wykładałam ciasto białe i ciasto ciemne.
Piekłam w 180 stopniach przez ok. 40 minut.

Wyciągnęłam po tym czasie z piekarnika i odstawiłam do ostudzenia.

Zrobiłam budyń.
1 szklankę mleka zagotowałam z cukrami a w drugiej szklance mleka wymieszałam mąkę ziemniaczaną, pszenną i budyń. Wlewałam strużką i energicznie mieszałam. Użyłam do tego rózgi kuchennej. Odstawiłam budyń do całkowitego ostygnięcia.

Masło utarłam na puszystą masę i po łyżce dodawałam ugotowany budyń.

Galaretkę rozpuściłam i ostudziłam. Biszkopty zanurzałam w schłodzonej, ale nie tężejącej galaretce. Wykładałam biszkopty na tackę.

Ciasto przekroiłam w połowie i rozsmarowałam cienko masę. Na to wyłożyłam biszkopty jeden przy drugim. Było mi potrzebne ok. 20 biszkoptów, to już zależy od ich wielkości. Wyłożyłam pozostałą masę i przykryłam drugim blatem ciasta. Nasączyłam górę ciasta ponczem zrobionym z podanych i wymieszanych ze sobą składników.

Zrobiłam polewę.
Masło roztopiłam z 2 łyżkami wody, cukrem i przesianym kakao. Mieszałam do roztopienia składników. Dolałam śmietankę.
W 1/5 szklanki gorącej wody rozpuściłam żelatynę i dolałam do polewy. Wymieszałam na gładką i aksamitną masę. Wylałam na ciasto.

Wstawiłam ciasto do lodówki. Na następny dzień kroiłam.

Notatki:
* do mojego ponczu nie dodawałam wódki
* zamiast masy z mąki można ugotować tradycyjną budyniową z 1 budyniu ugotowanego zgodnie z przepisem na opakowaniu rozwierconego z masłem
* ciasto nie ma płaskiego wierzchu i może mieć „górki i pagórki”

Smacznego!
Lidka

4.3 11 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Lena
5 lat temu

poproszę kawałek!

Izaa
5 lat temu

ale ślicznie wygląda to ciasto

natalia20041989
5 lat temu

O mniam, uwielbiam takie ciacha warstwowe☺

Unknown
5 lat temu

Pieknie wyglada,najciekawsze są taki przepisy z starych zeszytów ,trochę takich mam i ten przepis zagości w mojej kuchni dziękuje 👍🏻🤗

slodki.zakatek
5 lat temu

Same pyszności. Az slinka cieknie 😃

Słodko Słodka
4 lat temu

Ciacho wygląda doskonale a jeszcze lepiej smakuje,pyszne 🙂

Translate »
6
0
Would love your thoughts, please comment.x