Paprykarz swojskiej roboty. Pyszny! Napisałam na końcu wpisu „odstawiłam do ostygnięcia”, troszkę z tym był problem. Ten paprykarz jest tak smaczny, że nikt z domowników nie mógł oprzeć się by go skosztować na ciepło. Wiadomo czym kończy się zbiorowe kosztowanie…tak kilka razy pod rząd 🙂
Cudem udało mi się zrobić zdjęcie do wpisu 🙂
Zachęcam do zrobienia takiego swojskiego paprykarza, ponieważ jest przepyszny!
Składniki:
* 25 dkg wędzonej ryby (brzuszki łososia lub makrela)
* 10 dkg białego ryżu
* 1 marchew
* 1 pietruszka
* 1 cebula
* 3 łyżki oleju roślinnego
* 2/3 szklanki bulionu
* 2 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego
* sól, pieprz
* 2 łyżeczki słodkiej papryki
* 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Miałam ryż jaśminowy w torebkach i ugotowałam woreczek.
Miałam brzuszki wędzonego łososia, oddzieliłam od skóry, rozdrobiłam nożem.
Na patelni rozgrzałam olej i zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę. Dodałam startą na tarce o dużych oczkach marchew i pietruszkę. Wymieszałam i smażyłam ok. 2 – 3 minut. Posoliłam, dolałam bulion i gotowałam jeszcze ok 10 minut. Dodałam koncentrat pomidorowy, papryki i dołożyłam przygotowanego wcześniej łososia oraz ugotowany ryż. Oprószyłam pieprzem i wymieszałam. Smażyłam jeszcze ok. 5 minut.
Odstawiłam do ostygnięcia.
Notatki:
* marchew była dwa razy większa niż pietruszka
* miałam odrobinę bulionu drobiowego, dolałam dodatkowo wody. Bulion nie jest konieczny, jeśli akurat go nie mamy, proszę dolać wody i przyprawić dodatkowo.
* z soleniem uważać, bo wędzone ryby same w sobie są słone
* miałam brzuszki wędzone z łososia i uważam, że takie są idealne do paprykarza, makrela ma bardziej intensywny smak i zapach
Smacznego!
Lidka
Zrobię ��
Pyszny,gorąco polecam. Robilam z makreli
ooo tak nie ma to jak domowy
Zrobie i ja tym razem
Właśnie zrobiłam… Czekam, az wystygnie 😛
Zrobiłem choć ciut po swojemu �� ale był pyszny i dziękuję za inspirację ��
Ile może postać?
taki paprykarz może postać w lodówce ok. 4 dni, chociaż podejrzewam, że zniknie szybciej, jest bardzo smaczny 🙂
Zrobilam tak jak w przepisie tylko dalam drugie tyle lososia. Stygnie i bedzie degustacja.
Pewnie będzie mocno łososiowy, ale z pewnością pyszny! Ja wyznaję zasadę, że przepis jest inspiracją, a reszta to własny smak. Z ciastami jest odrobinę gorzej może, ponieważ dokładna gramatura itp.
[…] z wędzonej ryby, którymi mogę Cię poczęstować. Na moim blogu znajdziesz również przepis na paprykarz domowy z brzuszków wędzonego łososia, paprykarz z makreli, pastę z wędzonego pstrąga czy sałatkę z […]
Robiłem wg przepisu polecam przepis
Dziękuję!