Bigos cygański. Tak naprawdę nijak ma się nazwa do tego co się przygotowuje. Nie ma tu grama kapusty! Bigos cygański to pulpety wieprzowe w sosie warzywnym. Połączenie jest bardzo smakowite i zachęcam by przygotować taki obiad. Ta porcja, którą przygotowałam znikła za pierwszym podejściem. Nie zostało nic „na później”. Porcja dla 5-6 osób.
Składniki na klopsiki:
* 50 dkg mięsa mielonego wieprzowego
* 1 jajko
* 3 łyżki kaszy manny
* 2 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka majeranku
* sól i pieprz do smaku
Składniki na sos:
* 2 średniej wielkości papryki czerwone
* 8-10 sztuk pieczarek
* 1 puszka pomidorów krojonych
* 1 duża cebula
* 5 sztuk średniej wielkości ogórków kiszonych
* koncentrat pomidorowy
* sól, pieprz, cukier
Dodatkowo:
* olej do smażenia
* 2 łyżki masła
* natka pietruszki
Zrobiłam klopsiki.
Do mielonego mięsa przecisnęłam przez praskę czosnek, wbiłam jajko i dosypałam majeranek i kaszę manną. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Formowałam kulki wielkości orzecha włoskiego i smażyłam na 2 łyżkach rozgrzanego oleju.
Zrobiłam sos.
Na drugiej patelni rozgrzałam masło i podsmażyłam do zeszklenia się pokrojone w kostkę ogórki kiszone. Dodałam pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojone w plastry pieczarki i pokrojoną w piórka cebulę. Wszystko razem dusiłam pod przykryciem kilka minut i dodałam puszkę pomidorów krojonych oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Przyprawiłam do smaku solą i cukrem.
Przelałam sos do wcześniej usmażonych pulpecików. Wszystko razem jeszcze podgrzewałam ok. 5 minut. Oprószyłam pieprzem kiedy wyłączyłam ogień pod patelnią. Oprószyłam natką pietruszki.
Podawałam z chlebem, można podawać również z ulubioną kaszą bądź ryżem.
Notatki:
* zamiast surowej papryki można dodać paprykę konserwową
Smacznego!
Lidka
Fiu,fiu co ja tu widzę,normalnie rozpusta po świętach 😉 Pyszny ten bigos 🙂
Mmmm, kolejny pomysł na mięso mielone, który mogę wyorzystać dla mojego miłośnika mielonego mięska 😉