Maślane, kruche, delikatne i pyszne ciasteczka. Kiedy je piekłam w domu unosił się piękny maślany zapach. Rozpływają się w ustach zaraz po pierwszym kęsie.
Dodatkową zaletą ciasteczek jest to, że mogą poleżeć dłużej…oczywiście jeśli damy im szansę 🙂
Składniki:
* 20 dkg masła
* cukier wanilinowy 16 g
* 1 jajko
* 1 żółtko
* 2 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
* 1 szklanka cukru pudru
* dodatkowo cukier puder do posypania
Składniki na ciasteczka zagniotłam. Schłodziłam ciasto w lodówce przez 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowałam na grubość ok. 3 mm i wykrawałam foremkami ciasteczka.
Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 14-15 minut.
Oprószyłam cukrem pudrem gdy wystygły.
Smacznego!
Lidka



ok. 25 sztuk, zależy wszystko jak dużej foremki się użyje.