Mięso w słoikach z galaretką to smak dzieciństwa, który wielu z nas pamięta z wakacji u babci albo zimowych zapasów ustawionych równo na półkach spiżarni. Pachniało wtedy czosnkiem, majerankiem i bezpieczeństwem. Ta domowa konserwa to coś więcej niż przepis – to powrót do tradycji, do czasów, gdy gotowało się z sercem i bez konserwantów. Mięso jest soczyste, doprawione tylko tym, co trzeba, i zamknięte w słoiku razem z pyszną, naturalną galaretką. To idealne rozwiązanie, kiedy potrzebujesz czegoś na szybko – na kanapkę, do pracy, na śniadanie lub kolację, albo jako zapas na wyjazd. Robi się je raz, a cieszy przez długi czas. I co najważniejsze – nie musisz być mistrzem kuchni, wystarczą proste składniki i odrobina cierpliwości. Sprawdź mój sprawdzony, klasyczny przepis na mięso w słoikach z galaretką i przekonaj się, jakie to proste i pyszne.
Mięso w słoikach – składniki:
- 60 dag podgardla
- 70–80 dag łopatki
- 50 dag boczku
- 70 dag karczku
- 8 kulek ziela angielskiego
- 5 liści laurowych
- 1 główka czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz do smaku
- ok. 5 łyżek wody
Mięso w słoikach – przygotowanie:
- Mięso umyj i pokrój w kostkę (ok. 2 cm).
- Dodaj sól (niecałe 2 łyżki), majeranek, pokrojony czosnek, ziele angielskie i liść laurowy. Pieprzu dodaj według uznania.
- Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na noc do lodówki lub chłodnego miejsca.
- Następnego dnia ciasno włóż mięso do słoików, dobrze je upychając. Dolej po ok. 5 łyżek wody do każdego słoika.
- Słoiki zakręć i ustaw w dużym garnku. Zalej zimną wodą do ¾ wysokości słoików.
- Gotuj przez 1 godzinę i 30 minut.
- Następnego dnia powtórz gotowanie przez kolejne 1,5 godziny.
- Gotowe! Mięso po ostudzeniu pięknie zastygnie, tworząc naturalną galaretkę.
👉 Jeśli chcesz mniej tłuszczu – użyj więcej łopatki zamiast podgardla.
👉 Dla bogatszej galaretki możesz dodać do każdego słoika jeszcze 2–3 łyżki wody więcej.
ℹ️ FAQ (sekcja z pytaniami):
Czy można przygotować to mięso bez podgardla?
Tak, choć podgardle daje lepszą strukturę galaretki. Można je zastąpić większą ilością łopatki lub dodać żelatynę.
Jak długo przechowywać mięso w słoikach?
W chłodnym i ciemnym miejscu do 3 miesięcy. Po otwarciu – w lodówce, do 5 dni.
Czy mięso można pasteryzować w piekarniku?
Można, ale tradycyjna pasteryzacja w garnku jest bezpieczniejsza i daje lepszą galaretkę.
➡️ Jeśli wolisz lżejszą wersję – zobacz przepis bez podgardla
Smacznego!
Lidka


Co oznacza 1.3 dnia?
Ile gotować? 1,30 – półtorej godziny i drugi dzień również półtorej godziny? Nie wiem, czy dobrze zrozumiałam.
Tak trzeba. Musi w środku mięsko się udusić żeby było miękkie.
Czy dobrze rozumiem, że surowe mięso upychała Pani do słoików, a następnie zalała wodą i wstawiła do garnka słoiki i tak gotowała?
mięso upchałam do słoików, jeśli chcemy możemy dodać odrobinę wody do słoików np. 4 łyżki do słoika 0,5 l. Słoiki zakręcałam i wstawiałam do garnka dużego. Zalewałam je wodą do wysokości słoika 3/4.
Dlaczego mięso nie było wcześniej usmażone? Zmielone ? Nie znam się po prostu jadłam kiedyś że sklepu coś w tym stylu i tam nie było w kawałkach..
Można zmielić, ale to zależy jaką konsystencję mięsa w słoiku chcemy uzyskać. Ja chciałam kawałki mięsa to drobno pokroiłam. Mięsa nie smażę przed wekowaniem.
ZROBIŁEM DZIŚ TAKIE SMAKOWITE CUDO, WEDŁÓG PRZEPISU, SMAKOWAŁEM SUROWE, BARDZO DOBRE ZOBACZĘ ZA 2 DNI CO MI WYJDZIE PÓŹNIEJ NAPISZE, GRZEGORX
daj znać jak smakuje 🙂
Moja mama też nakładała surowe mięso,w kawałkach,do słoików.Później pasteryzowała długo w piekarniku.Można mielić,jak ktoś chce.
Takiego mięsa się nie smaży.
Robię to mięso bez czosnku gotuje ponad dwie godziny i bez wody. jednego.dnia.i.drugiego dnia
Ale surowe mięso tak?
tak, surowe mięso 🙂
Bez wody w sloiku.gogowala mięso które jest zamknięte w słoiku.
Gotowała poprostu słoiki z miesem
dokładnie tak robiłam.
dolewałam 4 łyżki wody
Bo tak to się właśnie robi…. Pojmy trochę…
Witam. Ile wychodzi słoików z podanych proporcji?
8 słoików po 0,5 l
konkretnie z tych proporcji wyszło 8 słoików po 0,5 l każdy. Można zrobić ilość jaka nam pasuje, więcej lub mniej.
Witam, jak długo można przechowywać takie słoiki?
kilka tygodni postoją, długo u mnie nigdy nie stały, bo je zjadaliśmy. Miesiąc spokojnie postoją.
Mogą stać 1 rok
Masz racje na wsi zawsze robili w sloiki i bylo pyszne i stalo dlugo! Pozdrawiam
Nie w każdym domu była lodówka, trzeba było sobie radzić 🙂 pozdrawiam! 🙂
Hej. Ile słoików wychodzi z porcji którą podadłaś?
8 słoików po 0,5 l
Jak długo to mięso się utrzyma ? Czy musi być w lodówce ?
Dobrze jest jeszcze przed upchaniem do słoików mięsko delikatnie obsmarzyć na smalcu , jest wtedy jeszcze lepszy smak.
To profanacja. Obsmażyć to można kotlety lub zrazy. Z mięsa i przypraw powinny się wolniutko wydzielać podczas pasteryzacji aromat i smak. Kiedy mięso smażymy zmienia ono swoje właściwości, konsystencje nie wspominając o smaku. Farsz do kiełbasy przed wędzeniem i napełnieniem flaka też Pan smaży ?
Według mnie mięsko szybko obsmażone..i duszone zachowuje swój smaczek.. białko szybko się ścina..i wszystko co najlepsze zostaje w mięsku..😉
Ja daje zawszę sloniny też i jest galaretka na spodzie smalczyk na górze i nie gotuję tylko zapiekam słoiki w piekarniku
Witam. Jak długo pieczesz te słoiki i w jakiej temperaturze?
gotuję je przez dwa dni. każdego dnia po półtorej godziny.
Aż ślinka leci
Zamiast kawałków mięso można skręcić jak na mielone doprawić solą pieprzem majerankiem i dodać trochę wody i zagotować w słoikach 2 godziny
jak najbardziej! 🙂
Witam. Jak Pani włoźyła to ugotowne mięso do słoików to zalała Pani je później pozostałościa wody z garnka w którym gotowała Pani mięso jeśli tak to do jakiej wysokosci? Bo z tego co czytałam to wlozyła Pani tylko ugotowane mieso do sloikow i pisze ze mozna dodac tylko 4 łyżki zimnej wody.Nie wlewa pani pozostałej wody do słoikow ktora została z ugotowanego miesa, nie jest ono suche?
włożyłam surowe mięso do słoików i dolałam do każdego słoika 4 łyżki wody. Zakręcone słoiki zanurzałam w zimnej wodzie do 3/4 ich wysokości i włączałam ogień pod garnkiem.
Skad wziela pani info ze mieso ugotowane ipychamy w sloikach… prosze przed zadaniem pytania przeczytac przepis, jest napisany po polsku
Taki sposób na przechowywanie mięsa miała moja mama w dawnych latach jak nie było jeszcze lodówek
pomysł na te słoiki właśnie jest od mojej mamy. Moja tylko parowała je w parniku.
Super przepis; bez udziwnień i kombinacji. Potrzebuję jednak sposobu, aby takie słoiczki postały chociaż 3 miesiące i później mnie nie otruły 🙂 Jeśli będę wekowała 3 albo 4 dni..?
Poczytaj o tyndalizacji. Tylko tyndalizacja zabija przetrwalniki bakterii.
Wszystko to fajnie się czyta, ale jestem mocno starszej daty i pamiętam kartki na mięso – cale 2,5 kg na łepka. Wiadomo że zamawiało się wtedy ćwiartkę świniaka i całe to mięsiwo trzeba było przechować na dłużej a zamrażarki były wtedy jedynie w sklepach, w domach nie bo nawet kupno zwykłej lodówki było sukcesem. Mam duże doświadczenie w konserwowaniu mięs różnych- gotowanych, pieczonych , smażonych a i pasztetów i białej kiełbasy domowej roboty również. W związku z tym z całą pewnością że jeśli chciałam mieć na dłużej takie przetwory z mięsa to należy słoiki pasteryzować TRZYKROTNIE a czas zależy od… Dowiedz się więcej »
Czy czosnek nie szkodzi?
witam czy słoiki muszą stać w lodówce?
niekoniecznie, ale w chłodniejszym miejscu.
A czy można użyc szybkowara do podgotowania mięska
nie próbowałam w szybkowarze, dlatego trudno mi odpowiedzieć na to pytanie…
A czy można poddusić mięsko w szybkowarze
W słoikach nie ma smaku puszki
Jeśli nie kupię podgardla to czym można go zastapic
Boczkiem, łopatką. Mięskiem co ma w sobie tłuszcz i nie jest suche.
Palce lizac,pamietam ten smak z dziecinstwa,wtedy nie bylo lidowek
Mam pytanie, czy te listki laurowe, ziele angielskie to przed wkładaniem do słoików wyciągamy czy zostawiamy i z nimi wekujemy?
zostawić, podczas konsumpcji wyciągnąć 🙂
A czy po wekowaniu pierwszego dnia wstawia Pani to mięso do lodówki czy już nie trzeba?
Pozostawiam w tym garnku co się gotowały i nie chowam do lodówki. Można odstawić w chłodniejsze miejsce najwyżej.
Wszedzie podają ze pasteryzuje sie 3 dni a nie 2 dni..czy dwa to nie za mało?
albo pasteryzuje się dwa dni po 1 h 30 minut albo 3 dni po 1 h
Czy będzie różnica jeśli zagotuje słoiki rano i wieczorem zamiast przez dwa dni?
Tylko dopilnuj by całkiem wystygły po pierwszym zagotowaniu 🙂
Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji przeprowadzanej co 24 godziny. Słój 1,5l 120 + 80 + 60 minut Słój 1l. 90 + 60 + 45 minut Słój 500ml 60 + 40 + 30 minut Mechanizm działania: pierwsza pasteryzacja zabija głównie formy wegetatywne, nie jest w stanie zabić niektórych firm przetrwalnych. Po upływie doby, pod wpływem impulsu termicznego z przetrwalników rozwijają się kolejne formy wegetatywne bakterii, które giną po drugiej pasteryzacji. trzecia pasteryzacja działa podobnie jak druga, zabijając ewentualne opóźnione bakterie. Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi 6 miesiecy i można go przechowywać bez lodówki.… Dowiedz się więcej »
świetna ciekawostka! dzięki!
Najlepsza jest sól zmiekczjaca mięso i czosnek suszony wtedy mięso nie robi się sine . Ja gotuję od razu 3 godziny i zostawiam w garnku aż ostygną dopiero wtedy chowam do piwnicy .
jest kilka technik wykonania takich słoików. Każda jest dobra jak tylko uzyskuje się pożądany efekt 🙂 Spróbuję też Twoim sposobem 🙂
Witam.
Ile to może postać?
W lodówce czy nie?
najlepiej w chłodnym miejscu. Postoi kilka tygodni z pewnością, może i dłużej. U mnie jednak nie stało dłużej jak kilka tygodni, bo zjadaliśmy zbyt szybko 🙂
Gotować do góry wieczkiem czy na dół???
do góry wieczkiem, tak normalnie 🙂
Słoiki postawiłaś na dnie garczka, czy na ściereczce?
na dnie garnka 🙂
Mięso przed upychaniem w słoikach powinno być dokładnie wyrobione z dodatkiem wody. Przy tej masie mięsa ok.100do120ml Powinno być kleiste. Ja tak zawsze robię i jest pycha!!🍗🥩
Zgadza się tez robię takie tuszonki są wspaniałe i wiemy co jemy polecam
Czy z mięsa potem mozna zrobić gulasz czy tylko na kanapki ?
Można gulasz, ale mięso dać pod sam koniec gotowania się wywaru i zagotować całość. Dać odstać kilkanaście minut by wszystko przeszło smakami.
Mmmniam
Jak długo można przechowywać takie słoiki?
jeśli są przechowywane w chłodnym i ciemnym miejscu to powinny wytrzymać do 2 miesięcy
Pierwszy raz robiłam w marcu. Ostatni słoiczek zjadłam w październiku. Co prawda trzymałam w lodówce, ale pół roku i mięsko było nadal pyszne. Właśnie w garnku gotuje następne.
Ja mam pytanie czas gotowania słoików to od momentu zagotowania się czy od momentu włączenia gazu?
od zagotowania wody 🙂
Robiłam według przepisu. Wyszło pyszne mięsko. Dziś robię drugi raz. Polecam
super, bardzo się cieszę <3 pozdrawiam 🙂
Robiłam ostatnio mojemu golonkę do słoików – takie swoje najlepsze!
Mam pytanie.Jak długo może stać zapeklowane mięso w lodówce.
Słoiki,które zamówiłam dotrą dopiero za 3 dni. Czy coś się z mięsem stanie.
Jak dla mnie to 2-3 dni może być zapeklowane bez przetwarzania. Jednak bezpiecznie będzie je trzymać w zimnym miejscu.
Jak dlugo mozna je przechowywac?
ja ich nigdy długo nie przechowywałam, bo zjadaliśmy w krótkim czasie. Jednak jak cały proces przeszedł prawidłowo, to od kilku tygodni do kilku miesięcy spokojnie powinny przetrwać.
Dziękuję!
Sól zwykła czy peklowa?
zwykła