Panierowane podudzia z kurczaka zapiekane z ziemniakami to danie nie wymagające specjalnego nakładu pracy. Przygotowuje się je szybko i jest niedrogie.
Wielką zaletą tego jedzenia jest to, że przyprawę do podudzi komponujemy sami. Mieszając przyprawy w takich proporcjach uzyskujemy przepyszny smak pałek z kurczaka a o gotowej przyprawie można zwyczajnie zapomnieć, takie są pyszne!
Danie proste i powszechnie uznawane za znane, ale w tej wersji to jest dopiero bomba smakowa.
Zapiekane nóżki i ziemniaki można serwować z ulubioną surówką.
Porcje ziemniaków i podudzi ustalamy sami. Panier wystarczy do przyprawienia 8 -10 pałek z kurczaka.
Składniki:
* 8 podudzi z kurczaka
* 5 ziemniaków
* suszony tymianek
* 6-8 ząbków czosnku
Do panierowania pałek:
* 1,5 łyżeczki papryki słodkiej
* 0,5 łyżeczki papryki ostrej
* 2 łyżeczki czosnku granulowanego
* 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
* kasza manna
* olej
Podudzia umyłam i osuszyłam. Skropiłam olejem.
Składniki na panierkę wymieszałam i oprószyłam z każdej strony mięso. Odstawiłam na czas przygotowywania ziemniaków.
Ziemniaki obrałam, pokroiłam na ćwiartki i włożyłam do garnka zimną wodą. Dodałam 1 płaską łyżkę soli. Gotowałam przez 5 minut od momentu kiedy zaczęły się gotować. Odcedziłam i skropiłam olejem i oprószyłam kaszą manną.
Ziemniaki ułożyłam w naczyniu do zapiekania i oprószyłam suszonym tymiankiem. Ząbki czosnku powciskałam w luźniejsze miejsca między ziemniakami. Na górę ułożyłam pałki z kurczaka.
Zapiekałam ok. 1 h bez przykrycia do zarumienienia się skórki na podudziach.
Notatki:
* posypując kaszą manną skórka ziemniaków jest chrupka
Smacznego!
Lidka
Prosto i smacznie 🙂