Ciasta i desery

Pijane morele – ciasto

Pinterest LinkedIn Tumblr

Pijane morele to pyszne ciasto na każdą okazję. Jest to ciasto na biszkopcie z dodatkiem masy budyniowej, białej czekolady i suszonych moreli namoczonych w alkoholu.
Ciasto pięknie prezentuje się na stole, wyśmienicie smakuje i nie jest trudne do zrobienia.

Składniki:
 
Na ciasto:
 * 7 jajek rozm. L
* 7 łyżek cukru 
* 7 łyżek mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Na krem:
 * 3 budynie waniliowe (bez cukru)
* 5 łyżek cukru
* 0,5 l mleka
* 20 dkg masła
 
Na polewę:
 * 30 dkg suszonych moreli
* 3/4 szklanki rumu albo wódki
* 2 białe czekolady
* 10 dkg masła

Zrobiłam biszkopt

Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Po łyżce dodawałam cukier, następnie dodałam żółtka. Na koniec wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszałam delikatnie.
Podzieliłam ciasto na dwie równie części.
Wylałam ciasto do blaszki 24×35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam każdą ok. 25 minut w 170 stopniach.

Zrobiłam masę

Budynie i cukier rozmieszałam w 1 szklance mleka a 1 szklankę mleka zagotowałam. Strużką wlewałam rozmieszany budyń do gotującego się mleka i energicznie mieszałam.
Zmniejszyłam ogień na minimum i dodałam pokrojone masło do gotującego się budyniu. Mieszałam dotąd aż uzyskałam jednolitą masę i masło połączyło się z gorącym budyniem. W trakcie mieszania jak już masło się rozpuściło wyłączyłam ogień pod rondlem. Do mieszania użyłam miksera.
Gorącą masę wylałam na pierwszy blat ciasta i równo rozprowadziłam. Przykryłam drugim blatem. Polałam polewą z morelami.

Zrobiłam polewę

W rondlu zagotowałam 2 łyżki wody i rozpuściłam masło oraz pokruszone czekolady. Rozpuściłam i wymieszałam na jednolitą masę. Trochę przestudziłam.
Do polewy czekoladowej dodałam pokrojone w drobne kawałki morele odsączone z alkoholu i wymieszałam. Taką polewę wylałam na wierzch ciasta.
Kiedy ciasto już ostygło wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia.
Notatki:
* alkoholem z moczenia moreli można nasączyć biszkopt
* morele moczyć w alkoholu ok. 12 godzin
* blaty ciasta wychodzą cienkie
Smacznego!
Lidka

 

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x