Pijane morele to pyszne ciasto na każdą okazję. Jest to ciasto na biszkopcie z dodatkiem masy budyniowej, białej czekolady i suszonych moreli namoczonych w alkoholu.
Ciasto pięknie prezentuje się na stole, wyśmienicie smakuje i nie jest trudne do zrobienia.
Składniki:
Na ciasto:
* 7 jajek rozm. L
* 7 łyżek cukru
* 7 łyżek mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na krem:
* 3 budynie waniliowe (bez cukru)
* 5 łyżek cukru
* 0,5 l mleka
* 20 dkg masła
Na polewę:
* 30 dkg suszonych moreli
* 3/4 szklanki rumu albo wódki
* 2 białe czekolady
* 10 dkg masła
Zrobiłam biszkopt
Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Po łyżce dodawałam cukier, następnie dodałam żółtka. Na koniec wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszałam delikatnie.
Podzieliłam ciasto na dwie równie części.
Wylałam ciasto do blaszki 24×35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam każdą ok. 25 minut w 170 stopniach.
Zrobiłam masę
Budynie i cukier rozmieszałam w 1 szklance mleka a 1 szklankę mleka zagotowałam. Strużką wlewałam rozmieszany budyń do gotującego się mleka i energicznie mieszałam.
Zmniejszyłam ogień na minimum i dodałam pokrojone masło do gotującego się budyniu. Mieszałam dotąd aż uzyskałam jednolitą masę i masło połączyło się z gorącym budyniem. W trakcie mieszania jak już masło się rozpuściło wyłączyłam ogień pod rondlem. Do mieszania użyłam miksera.
Gorącą masę wylałam na pierwszy blat ciasta i równo rozprowadziłam. Przykryłam drugim blatem. Polałam polewą z morelami.
Zrobiłam polewę
W rondlu zagotowałam 2 łyżki wody i rozpuściłam masło oraz pokruszone czekolady. Rozpuściłam i wymieszałam na jednolitą masę. Trochę przestudziłam.
Do polewy czekoladowej dodałam pokrojone w drobne kawałki morele odsączone z alkoholu i wymieszałam. Taką polewę wylałam na wierzch ciasta.
Kiedy ciasto już ostygło wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia.
Notatki:
* alkoholem z moczenia moreli można nasączyć biszkopt
* morele moczyć w alkoholu ok. 12 godzin
* blaty ciasta wychodzą cienkie
* morele moczyć w alkoholu ok. 12 godzin
* blaty ciasta wychodzą cienkie
Smacznego!
Lidka
Lidka
Wygląda smakowicie. Czy ktoś próbował zrobić? Smaczne?
Być może sama zaraz upiekę;)