Zapiekanka z ryżu i pieczarek to smaczny i tani pomysł na obiad bezmięsny. Wydawałoby się, że to takie zwykłe danie. Tak, to zwykłe, proste do przygotowania danie, gwarantuję jednak, że smakiem będziecie zachwyceni.
Do zapiekanek ryżowych przekonałam się całkiem niedawno. Zawsze miałam wyobrażenie, że zapiekanka ryżowa jest sucha. Jakie moje myślenie było błędne! Wystarczy kilka trików i zapiekanka z ryżu jest mokra i wcale nie zeschnięta.
Co dodałam? To już następny pomysł na to, by wierzch nie był jak skorupa. Poprzedni pomysł wykorzystałam podczas robienia zapiekanki ryżowej z mięsem mielonym.
Składniki:
* 20 dkg ryżu
* 35 – 40 dkg pieczarek
* 15 dkg sera żółtego
* 1 cebula średniej wielkości
* 3 łyżki koncentratu pomidorowego
* majonez
* czosnek granulowany albo 1 ząbek świeżego
* sól, pieprz, cukier
* olej
Ryż ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju, dodałam pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojone pieczarki i usmażyłam. Dodałam koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
Do naczynia ( 3 l ) do zapiekania wyłożyłam połowę porcji ryżu. Na wierzch wyłożyłam 3 łyżki majonezu i rozsmarowałam. Na to wyłożyłam pieczarki i oprószyłam żółtym serem. Wyłożyłam drugą połowę ryżu. Powtórzyłam czynność, posmarowałam ryż majonezem i posypałam żółtym serem.
Zapiekałam pod przykryciem przez 30 minut a następne 15 minut bez przykrycia.
Smacznego!
Lidka