Jajka faszerowane szpinakiem to pomysł na jajka dla tych co kochają szpinak. Smak nadzienia urozmaiciłam serkiem śmietankowym typu Almette, świetnie sprawdza się przy tego typu kompozycjach smakowych. Jeśli szukacie przepisu na swojski domowy serek to zerknijcie TU
Propozycja podania jajek na święta albo na każdą inną okazję jaka nam się nadarzy.
Można tu użyć mrożonego szpinaku, tylko wcześniej należy go rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.
Podałam tu składniki na 2 jajka, jeśli chcecie przygotować więcej takich jaj, to wystarczy zwiększyć proporcjonalnie składniki.
Składniki:
* 2 jajka
* 5 dkg szpinaku świeżego ( ok. 2 garści)
* 1 czubata łyżka serka śmietankowego
* 1 mały ząbek czosnku
* 1 łyżeczka masła
* sól, pieprz
* 2 łyżki startego żółtego sera
Jajka ugotowałam na twardo i ostudziłam.
Liście szpinaku porwałam na drobniejsze części.
Na patelni rozpuściłam masło, dodałam liście szpinaku i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Posoliłam odrobinę. Mieszałam do momentu aż liście zmniejszą swoją objętość. Zdjęłam szpinak z patelni i ostudziłam, odlałam i odcisnęłam nadmiar płynu jaki powstał podczas smażenia.
Jajka przekroiłam na połowę i wyciągnęłam żółtka. W misce rozdrobniłam żółtka widelcem, dodałam serek i szpinak. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Takim farszem nadziewałam połówki jajek. Na koniec oprószyłam startym żółtym serem.
Smacznego!
Lidka
Jaja nie muszą być na Wielkanoc, ja szpinak uwielbiam i fajny pomysł mi zapodałaś na jego wykorzystanie.
Wszystko jest w lodówce, tylko zrobić pastę 🙂