Kluski łyżką kładzione z boczkiem i szczypiorkiem

Autor Pieprzyć z Fantazją

Kluski łyżką kładzione to najszybszy sposób na przygotowanie obiadu albo dodatku do mięsa. Ja swoje kluski podałam z boczkiem i szczypiorkiem. Pyszne połączenie!
Pamiętam jak byłam jeszcze dzieckiem i takie kluski robiła mama. Często podawała je z jajkiem albo słoninką albo ze słoninką i białym serem. Całą rodziną jedliśmy wtedy z jednej miski. Smakowało rewelacyjnie! Z braćmi wykradaliśmy sobie spod łyżki co lepsze kąski.
Teraz już każdy je w swojej misce i nic sobie nie podkrada 🙂

Składniki:
* 2 szklanki mąki pszennej (szklanka 250 ml)
* 2 jajka
* 120 ml wody
* szczypta soli
Na omastę:
* boczek
* szczypiorek do posypania

Wszystkie składniki wymieszałam. Z tych proporcji wyszło ciasto bardziej gęste niż na naleśniki. Nastawiłam garnek z wodą i zagotowałam. Dosypałam płaską łyżeczkę soli. Łyżkę zanurzyłam we wrzątku i przechyliłam miskę z ciastem. Gorącą łyżką odcinałam po kawałku ciasta i wrzucałam do gotującej się wody.
Gotowałam kluski do momentu aż wszystkie wypłynęły na powierzchnię wody.
Podałam z podsmażonym boczkiem i szczypiorkiem.

Smacznego!
Lidka

5 1 głos
Article Rating

Możesz również lubić

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Tymon
Tymon
2 lata temu

maka pszenna totalnie nie pasuje

Translate »
2
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x