Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami w sosie serowym to pyszne bezmięsne danie. W moim domu to proste połączenie kilku składników wywołało zachwyt. Sama zresztą opałaszowałam słuszną porcję 🙂 Z tej ilości składników wychodzi ok. 8-9 sztuk niedużych naleśników. Miałam małą patelnię do smażenia naleśników.
Z tego co mogę poradzić to to, żeby ciasto naleśnikowe wylewać cienko i nie rumienić mocno, gdyż później naleśniki i tak będą zapiekane jeszcze w piekarniku. Odsączcie nadmiar płynu po usmażeniu pieczarek i szpinaku. Do sosu serowego dodałam popularnej goudy, nie jest wymagany konkretny rodzaj sera, ważne by się rozpuścił, zagęścił i podkręcił smak sosu. Ja natłuszczałam odrobinę patelnię przed każdym wylaniem ciasta, ale to nie jest konieczne, gdyż do ciasta i tak wlewa się rozpuszczone masło. Natłuściłam masłem naczynie do zapiekania naleśników.
Wypróbujcie ten przepis, posmakuje Wam!
Składniki:
Na naleśniki:
* 2 jajka
* 10 dkg mąki pszennej
* 250 ml mleka
* 5 dkg masła
* sól, cukier
Farsz:
* 25 dkg pieczarek
* 30 dkg szpinaku
* 2 łyżki masła
* sól
Sos serowy:
* 6-8 dkg żółtego sera
* 350 ml śmietanki 30%
* sól, pieprz
Usmażyłam naleśniki
Masło roztopiłam. Wszystkie składniki na ciasto wymieszałam na jednolitą masę za pomocą rózgi kuchennej. Smażyłam na małej patelni. Delikatnie natłuściłam olejem patelnię, chociaż nie ma takiej potrzeby, ponieważ w cieście naleśnikowym jest masło.
Zrobiłam farsz do naleśników
Pieczarki pokroiłam w plastry i usmażyłam na jednej łyżce masła, odrobinę je posoliłam. Miałam świeże liście szpinaku, ale może być też mrożony, tylko trzeba go wcześniej rozmrozić i odsączyć z wody. Szpinak usmażyłam na jednej łyżce masła, posoliłam. Przełożyłam szpinak na sitko i odcisnęłam nadmiar płynu.
Zrolowałam naleśniki
Na każdy naleśnik nakładałam pasek ze szpinaku i obok zaraz z pieczarek. Nie kładłam tego farszu za dużo, po 1 łyżce. Zrolowałam naleśniki i ułożyłam w natłuszczonym naczyniu do zapiekania pozostawiając przynajmniej półcentymetrowy odstęp pomiędzy nimi.
Zrobiłam sos serowy
Wymieszałam starty żółty ser ze śmietanką. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Polałam takim sosem ułożone naleśniki w naczyniu do zapiekania.
Zapiekłam naleśniki
Zapiekałam swoje naleśniki w 180 stopniach ok. 30 minut do zarumienienia się wierzchu.
Smacznego!
Lidka
Szpinak i pieczarki? Takiego połaczenia jeszcze nie próbowałam! Bardzo ciekawe
Te naleśniki wyglądają obłędnie!
Siedzą w piekarniku 🙂
Super! Daj znać jak smakowały :*