Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami w sosie serowym

Autor

Naleśniki ze szpinakiem i pieczarkami w sosie serowym to pyszne bezmięsne danie. W moim domu to proste połączenie kilku składników wywołało zachwyt. Sama zresztą opałaszowałam słuszną porcję 🙂 Z tej ilości składników wychodzi ok. 8-9 sztuk niedużych naleśników. Miałam małą patelnię do smażenia naleśników.
Z tego co mogę poradzić to to, żeby ciasto naleśnikowe wylewać cienko i nie rumienić mocno, gdyż później naleśniki i tak będą zapiekane jeszcze w piekarniku. Odsączcie nadmiar płynu po usmażeniu pieczarek i szpinaku. Do sosu serowego dodałam popularnej goudy, nie jest wymagany konkretny rodzaj sera, ważne by się rozpuścił, zagęścił i podkręcił smak sosu. Ja natłuszczałam odrobinę patelnię przed każdym wylaniem ciasta, ale to nie jest konieczne, gdyż do ciasta i tak wlewa się rozpuszczone masło. Natłuściłam masłem naczynie do zapiekania naleśników.
Wypróbujcie ten przepis, posmakuje Wam!

Składniki:
Na naleśniki:
* 2 jajka
* 10 dkg mąki pszennej
* 250 ml mleka
* 5 dkg masła
* sól, cukier
Farsz:
* 25 dkg pieczarek
* 30 dkg szpinaku 
* 2 łyżki masła
* sól
Sos serowy:
* 6-8 dkg żółtego sera
* 350 ml śmietanki 30%
* sól, pieprz

Usmażyłam naleśniki

Masło roztopiłam. Wszystkie składniki na ciasto wymieszałam na jednolitą masę za pomocą rózgi kuchennej. Smażyłam na małej patelni. Delikatnie natłuściłam olejem patelnię, chociaż nie ma takiej potrzeby, ponieważ w cieście naleśnikowym jest masło.

Zrobiłam farsz do naleśników

Pieczarki pokroiłam w plastry i usmażyłam na jednej łyżce masła, odrobinę je posoliłam. Miałam świeże liście szpinaku, ale może być też mrożony, tylko  trzeba go wcześniej rozmrozić i odsączyć z wody. Szpinak usmażyłam na jednej łyżce masła, posoliłam. Przełożyłam szpinak na sitko i odcisnęłam nadmiar płynu.

Zrolowałam naleśniki

Na każdy naleśnik nakładałam pasek ze szpinaku i obok zaraz z pieczarek. Nie kładłam tego farszu za dużo, po 1 łyżce. Zrolowałam naleśniki i ułożyłam w natłuszczonym naczyniu do zapiekania pozostawiając przynajmniej półcentymetrowy odstęp pomiędzy nimi.

Zrobiłam sos serowy

Wymieszałam starty żółty ser ze śmietanką. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Polałam takim sosem ułożone naleśniki w naczyniu do zapiekania.

Zapiekłam naleśniki

Zapiekałam swoje naleśniki w 180 stopniach ok. 30 minut do zarumienienia się wierzchu.

Smacznego!
Lidka

4
Dodaj komentarz

avatar
3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Pieprzyć z fantazjąKingaDi blogujeKatarzyna Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Katarzyna
Gość

Szpinak i pieczarki? Takiego połaczenia jeszcze nie próbowałam! Bardzo ciekawe

Di bloguje
Gość

Te naleśniki wyglądają obłędnie!

Kinga
Gość
Kinga

Siedzą w piekarniku 🙂

Zobacz także