Gulasz z serc indyczych z pieczarkami to pyszne podanie znienawidzonych przez wielu podrobów 🙂 Jak już kilka razy wspominałam w moich wpisach, moja rodzina uwielbia podroby wszelkiego rodzaju. Tym razem przygotowałam ubogacone smakowo serca z indyka. Często robię serduszka czy z kurczaka czy z indyka w wersji jak to mówię podstawowej, bez dodatkowych warzyw tylko z cebulą i majerankiem.
Dodatek warzyw do tego rodzaju mięsa to strzał w dziesiątkę. Taki gulasz można zjeść z pajdą chleba i danie będzie sycące i smaczne.
Podałam swój gulasz z serc indyczych z kaszą bulgur i surówką z młodej kapusty i rzodkiewki
Składniki:
* 50 dkg serc indyczych
* 2 średniej wielkości marchewki
* ok. 5 cm pora z jasnej jego części
* 1 cebula
* 15 dkg pieczarek
* sól, pieprz czarny i ziołowy
* masło
* 3 liście laurowe
* 5 kulek ziela angielskiego
* majeranek
* 1 łyżka mąki pszennej
Serca oczyściłam z błonek, odkroiłam żyłkę i przekroiłam na połowę. Następnie każdą taką połówkę serca kroiłam jeszcze na 3 części. Opłukałam.
W garnku rozgrzałam 2 łyżki masła i dodałam odciśnięte z wody kawałki serduszek. Obsmażyłam z każdej strony i dolałam 0,5 l wody. Wrzuciłam liść laurowy i ziele angielskie. Przykryłam pokrywką i gotowałam ok. 1 godzinę i 30 minut.
Po 1 godzinie gotowania posoliłam odrobinę i dodałam pokrojoną w grube talarki marchew. Pokroiłam je na ok. 8 mm grubości.
W trakcie gotowania dolewałam wodę w miarę potrzeby jak się wygotowała. Początkowo dolewałam jej ok. 5 cm ponad poziom zawartości garnka, ale pod koniec już mniej. Dążyłam do tego, by ostatecznie poziom płynu był równy z serduszkami.
Po upływie 1 godziny i 30 minut dołożyłam jeszcze pokrojoną w talarki cebulę, pora oraz posiekane w plastry pieczarki. Gotowałam jeszcze ok. 15 minut.
W kubeczku rozbełtałam 1 łyżkę maki z 1/3 szklanki wody i zagęściłam gulasz. Dosypałam 1 łyżkę majeranku, przyprawiłam solą, pieprzem czarnym i i ziołowym i wymieszałam. Odstawiłam na ok. 20 minut by całość przeszła smakami.
Smacznego!
Lidka