Kotlet schabowy w mleku i cebuli

Autor Pieprzyć z Fantazją

Kotlet schabowy w mleku i cebuli to pyszna propozycja nie tylko na niedzielny obiad. Osobiście jestem fanką schabowych i mogę je jeść w każdym dniu tygodnia i to dzień w dzień 🙂 Moje schabowe namoczyłam w mleku z dodatkiem cebuli. Robiłam różne kombinacje tej marynaty, czasami tylko z solą, czasami z dodatkiem gotowej pysznej naturalnej mieszanki do kotletów schabowych.
Kotlety schabowe po namoczeniu w mleku są delikatne i kruche. Smakują wybornie i zachęcam by spróbować zrobić właśnie w ten sposób kotlety.

Składniki:
* 4 plastry schabu
* 1 duża cebula
* 500 ml mleka
* sól, pieprz czarny i ziołowy
* mąka
* bułka tarta
* 2 jajka
* olej do smażenia

Plastry schabu rozbiłam tłuczkiem do mięsa. Wlałam do miski mleko, dosypałam 1 łyżeczkę soli i dodałam pokrojoną w piórka cebulę. Przełożyłam plastry schabu do miski z mlekiem. Wstawiłam do lodówki wieczorem a w porze obiadowej następnego dnia wyjęłam i smażyłam.
Odsączyłam mięso z mleka, oprószyłam delikatnie solą, pieprzem czarnym i ziołowym i obtoczyłam w mące. Następnie wymoczyłam z każdej strony w jajku i obtoczyłam w bułce tartej. Smażyłam na patelni z rozgrzanym olejem na średniej mocy ogniu do zezłocenia się panierki.

Ciekawostka:
* do marynaty można użyć pysznych naturalnych ziół do kotletów schabowych firmy Tensmak .

 

3.7 7 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x