Pasztet z cukinii

Autor Pieprzyć z Fantazją

Pasztet z cukinii to obowiązkowa pozycja w moim menu domowym w sezonie na cukinię. Jest pyszny i lekki, mimo dodatku kaszy czy sera. Zamiast wędliny czy tradycyjnego pasztetu mięsnego taki warzywny pasztet zjeść to sama przyjemność. Piekliście już może pasztet z cukinii? Jeśli tak, to podzielcie się swoimi pomysłami na jego wykonanie, z pewnością każdy przepis różni się, każdy z nas ma inny smak i inaczej go przygotowuje.

 Składniki:
* cukinia ok.1 kg
* 3 jajka
*  żółty ser ok. 3 łyżek startego
* 1 szklanka kaszy manny 
* 1 starta cebula
* 2 ząbki czosnku – opcjonalnie
* przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra

Cukinię starłam na tarce o dużych oczkach. Oprószyłam solą i odstawiłam na godzinkę, żeby puściła sok. Cukinia ma bardzo dużo wody w sobie, więc jak postoi z solą dłużej wyjdzie tylko na dobre.

Po tym czasie cukinię odcisnęłam z nadmiaru wody i dodałam pozostałe składniki: jajka, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, kaszę manną. Na koniec żółty starty ser. Przyprawiłam do smaku. Tu jest dowolność dobierania przypraw. Mi pasowały: sól, pieprz czarny i ziołowy, pół łyżeczki papryki ostrej i łyżeczka słodkiej.

Pasztet piekłam w 180 stopniach przez 1 godzinkę. Formę do pieczenia najlepiej wyłożyć papierem do wypieków. Ja miałam keksówkę silikonową.

* wsypać suchą kaszę manną, nie gotować

Smacznego!
Lidka

4.5 13 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
3 lat temu

Ten pasztet uwielbiam, choć robię taka bardziej fit wersję. Bardzo apetycznie wygląda

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x