Pasztet z cukinii to obowiązkowa pozycja w moim menu domowym w sezonie na cukinię. Jest pyszny i lekki, mimo dodatku kaszy czy sera. Zamiast wędliny czy tradycyjnego pasztetu mięsnego taki warzywny pasztet zjeść to sama przyjemność. Piekliście już może pasztet z cukinii? Jeśli tak, to podzielcie się swoimi pomysłami na jego wykonanie, z pewnością każdy przepis różni się, każdy z nas ma inny smak i inaczej go przygotowuje.
Składniki:
* cukinia ok.1 kg
* 3 jajka
* żółty ser ok. 3 łyżek startego
* 1 szklanka kaszy manny
* 1 starta cebula
* 2 ząbki czosnku – opcjonalnie
* przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Cukinię starłam na tarce o dużych oczkach. Oprószyłam solą i odstawiłam na godzinkę, żeby puściła sok. Cukinia ma bardzo dużo wody w sobie, więc jak postoi z solą dłużej wyjdzie tylko na dobre.
Po tym czasie cukinię odcisnęłam z nadmiaru wody i dodałam pozostałe składniki: jajka, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, kaszę manną. Na koniec żółty starty ser. Przyprawiłam do smaku. Tu jest dowolność dobierania przypraw. Mi pasowały: sól, pieprz czarny i ziołowy, pół łyżeczki papryki ostrej i łyżeczka słodkiej.
Pasztet piekłam w 180 stopniach przez 1 godzinkę. Formę do pieczenia najlepiej wyłożyć papierem do wypieków. Ja miałam keksówkę silikonową.
* wsypać suchą kaszę manną, nie gotować
Smacznego!
Lidka
Ten pasztet uwielbiam, choć robię taka bardziej fit wersję. Bardzo apetycznie wygląda