Placki ziemniaczane

Autor Pieprzyć z Fantazją

Placki ziemniaczane mocno zakorzeniły się w kuchni polskiej i to chyba każdej kuchni 🙂 Jako dziecko jadłam je bez przekonania, ale umoczone w cukrze stanowiły nie lada przysmak! Tak, ja jestem z tych, co placki jadali z cukrem a nawet dżemem. Później jak już zaczęłam dorastać dodawałam śmietanę, a później już gulasz. Z gulaszem węgierskim są mega smaczne….ale mogę polemizować, czy będą lepsze z cukrem czy gulaszem 🙂
Pamiętam moje pierwsze placki jako młodej osóbki, tak troszkę przypominały podeszwę 😀 Z czasem dopiero nauczyłam się, że ziemniak sam w sobie zawiera mąkę i im mniej tej mąki dodam to będą smaczniejsze. Wiadomo, wiele zależy od ziemniaków jakie mamy, nie wszystkie nadają się na placki ziemniaczane.
Dobrze, to teraz napiszę jak ja przygotowuję placuszki.

Składniki:
* 1 kg ziemniaków
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1 cebula
* sól, pieprz czarny
* 1 jajko
* olej do smażenia

Ziemniaki i cebulę starłam na tarce o małych oczkach, posoliłam i odstawiłam na kilkanaście minut. Odlałam wodę, która zebrała się przez ten czas i pozostawiłam skrobię, która pozostała z ziemniaków.
Wbiłam jajko, dosypałam mąkę i doprawiłam do smaku solą i pieprzem i wymieszałam. Łyżką nakładałam ciasto na rozgrzany tłuszcz. Smażyłam placki na złoto brązowy kolor.

Smacznego!
Lidka

3.8 5 głosy
Article Rating

Możesz również lubić

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Translate »
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x