Leczo z cukinii

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cukinia jest w sklepach dostępna przez prawie cały rok, więc nie trzeba ograniczać się do ugotowania takiego obiadu w sezonie na cukinię. Ja jednak najczęściej tego typu potrawy gotuję w sezonie.
Nie ma nic trudnego w przygotowaniu leczo z cukinii, jest proste i smaczne.
Użyłam tu pomidorów odmiany lima, które charakteryzują się dużą zawartością miąższu i robi się z nich pyszne przeciery.

Składniki:
* 1 średniej wielkości cukinia
* 1 laska kiełbasy np. podwawelskiej
* 4 pomidory ( np. lima)
* 1 duża papryka
* 1 cebula średniej wielkości
* sól, pieprz
* 2 łyżki oleju

* natka pietruszki do oprószenia

Na patelni rozgrzałam olej i zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę, dodałam następnie pokrojoną w pół talarki kiełbasę. Obsmażyłam i dodałam pokrojoną w dużą kostkę paprykę.
Pomidory obrałam ze skórki i usunęłam gniazda nasienne, pokroiłam je w kostkę i dodałam do zawartości patelni.
Cukinię dodałam pod koniec smażenia, pokroiłam ją w niedużą kostkę.
Wszystko smażyłam jeszcze ok. 10 minut i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Odstawiłam leczo na ok. 15 minut by naszło smakami.
Przed podaniem oprószyłam natką pietruszki.

Smacznego!
Lidka

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x