Kurczak duszony w mleku to pyszny pomysł na obiad. Przepis podpatrzyłam u Jamie Oliviera, ale zrobiłam go nieco inaczej. W oryginale był fenkuł, którego nie miałam, nasiona kopru i cytryna, którą zjadły dzieciaki 😀
Zrobiłam to na moje możliwości i wyszło bardzo smacznie. Wszystko dusiłam na patelni bez brudzenia innych naczyń czy blaszek do pieczenia.
W wykonaniu bardzo proste a co najważniejsze bardzo smaczne jedzenie.
Składniki:
* 6 podudzi z kurczaka
* ok. 600 ml mleka
* 5 dkg masła
* 1 cebula
* 4-5 ząbków czosnku
* sól, czarny pieprz
* suszony koper albo świeży
Kawałki kurczaka oprószyłam z każdej strony solą, pieprzem oraz koprem. Na patelni rozgrzałam masło i usmażyłam pałki z każdej strony. Ustawiłam sobie średniej mocy ogień.
Dodałam pokrojoną w grube kawałki cebulę i pokrojony grubo czosnek, cały czas mieszałam. Gdy mięso zarumieniło się dolałam mleko. Zmniejszyłam ogień i dusiłam bez przykrycia podudzia z kurczaka do momentu aż mięso było miękkie a mleko odparowało.
Smacznego!
Lidka
Ciekawa propozycja. Kurczak z mleka musi być pysznie kruchy.