Kruche ciasto serowo-kokosowe

Autor Pieprzyć z Fantazją

Kruche ciasto serowo – kokosowe to pyszne ciasto i proste do zrobienia. Nie jest wymagające jak tradycyjny sernik, wystarczy zagnieść, wymieszać i upiec bez szczególnego zachowania ostrożności 😉
W domu to ciasto posmakowało bardzo. Nie spodziewałam się takiego odzewu kiedy po raz pierwszy je piekłam.
Ciacho na każdą okazję. Ustroi pięknie również stoły świąteczne czy imprezowe. Pyszne ciasto do weekendowej kawy.
Użyłam do zrobienia tego ciasta sera na wagę. Jestem przekonana do właśnie takiego sera. Jeśli już ktoś zdecyduje się upiec to ciasto z sera z wiaderka, poradzę wybierać to z wysoką zawartością tłuszczu.

Składniki:
Na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
5 żółtek
20 dkg masła
1 łyżka śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao

Składniki na masę serowo – kokosową:
90 dkg -1 kg sera białego 
1 szklanka cukru pudru
3 żółtka
6 łyżek wiórek kokosowych
200 ml śmietanki 30%
1/2 szklanki oleju
2-3 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub olejek waniliowy
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
cukier puder

Zagniotłam ciasto z podanych składników, podzieliłam na dwie części i schowałam do zamrażalki na czas robienia masy.

Ser biały zmieliłam.
Żółtka utarłam z cukrem pudrem i łyżką dodawałam ser. Wsypałam wiórki kokosowe, wsypałam mąkę ziemniaczaną, dodałam ekstrakt waniliowy, wlałam olej i śmietankę. Wymieszałam wszystko na jednolitą masę.

Piekarnik nagrzałam do 180 stopni.
Na blachę o wymiarach 35×24 cm wyłożoną papierem do pieczenia starłam na tarce o grubych oczkach jedną część ciasta. Piekłam przez ok. 20 minut. Po tym czasie wyjęłam z piekarnika i wyłożyłam masę serowo – kokosową. Starłam na wierzch drugą część ciasta i piekłam jeszcze ok. 50 minut.
Jak ciasto ostygło posypałam cukrem pudrem.

Smacznego!
Lidka

3.7 11 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
14 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
iza
4 lat temu

cudownie wygląda

Urszula
Urszula
4 lat temu

Zamiast smiet. 30 moze byc mleczko kokosowe ,?

Beata
Beata
4 lat temu

A białek żadnych?

https://rafalcook.com/

Sernik zawsze 😊

Kocia
Kocia
2 lat temu

A białka?

Daria
Daria
1 rok temu

Składniki na ciasto – śmietana jaka?

Kama
Kama
1 rok temu

Czy może być twaróg sernikowy z wiaderka? Czy ciasto dzielimy na dwie równe części?

Iwona
Iwona
1 rok temu

Prosze podać miary w gramach obok miar w szklankach. Dziękuję.

Translate »
14
0
Would love your thoughts, please comment.x