Boże Narodzenie

Piernik staropolski długo dojrzewający

Pinterest LinkedIn Tumblr

Piernik staropolski długo dojrzewający to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu, ale nic nie stoi na przeszkodzie by upiec go w ciągu roku. Ciasto jest pyszne, pulchne i bardzo aromatyczne.
Mając w planach upiec go na Boże Narodzenie ciasto wypadałoby zarobić już w drugiej połowie listopada.
Ja swoje ciasto chowam w najdalszym kąciku w lodówce i na kalendarzu odhaczam tylko dzień, w którym je zrobiłam i kiedy mam upiec.
Co jest istotne ten piernik w chłodnym miejscu po upieczeniu postoi dłużej. Także jeśli macie w planach upiec go na święta, to z powodzeniem możecie zrobić to kilka dni wcześniej.
Z tej porcji wychodzą dwa pierniki wielkości niedużej keksówki. Ciasto kroi się pięknie, pięknie również prezentuje się na stole. Taki wypiek jest świetnym prezentem dla bliskich.

Składniki:
* 25 dkg miodu naturalnego
* 50 dkg mąki
* 3/4 szklanki cukru
* 2 jajka
* 1,5 łyżeczki sody
* 1 torebka przyprawy do piernika (40g)
* 60 ml mleka

* 12,5 dkg masła
Polewa:
* 15 dkg masła
* 2 łyżki kakao
* 3 łyżki cukru
* 1 płaska łyżeczka żelatyny

Dodatkowo:
* posypka

* marmolada lub powidła

W rondelku roztopiłam masło, miód i cukier, odstawiłam do ostygnięcia.
Do zimnej już masy wbiłam jajka, wsypałam mąkę i sodę, wymieszałam, wyrobioną dokładnie masę przełożyłam do miski, przykryłam folią spożywczą. Zalecane jest, by ciasto przechowywać w kamionkowym naczyniu.

Piernik leżakował w lodówce prawie 4 tygodnie.

Po kilku tygodniach leżakowania podzieliłam ciasto na 3 równe części i każdą z nich upiekłam w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 21×24 cm. Ciasto można rozwałkować podsypując mąką albo rozgnieść w blaszce, jest kleiste. Piekłam w 180 stopniach przez ok. 25 minut.
Jeszcze ciepłe przełożyłam marmoladą, przykryłam całość pergaminem i na to położyłam dużą deskę do krojenia, w ten sposób obciążyłam piernik.
Na drugi dzień przekroiłam go wzdłuż i tak miałam dwa pierniki szerokości keksówki. Polałam je polewą i oprószyłam posypką.
Masło rozgrzałam w rondelku, dodałam cukier i kakao, wymieszałam i doprowadziłam do delikatnego wrzenia. W 1/3 szklance gorącej wody rozpuściłam żelatynę i wlałam do masy.
Ostudziłam polewę zanim polałam nią piernik.

Źródło przepisu: „Moje wypieki”( ze swoimi zmianami)

Smacznego!
Lidka

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Agata
Agata
17 dni temu

Czytam przepis i składniki i zastanowić się ile masła dodać do ciasta które trzeba roztopić ….

Katarzyna
13 dni temu

Szkoda, że czeka mnie przeprowadzka i nie widzi mi się przeprowadzać również ciasta Narobiłaś mi ochoty na taki prawdziwy, świąteczny, dojrzewający piernik. Obiecuję, że za rok na pewno skorzystam z twojego przepisu.

Rafalcook
1 dzień temu

Jak pachnie mrrr 😉

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x