Krokiety z mięsem z rosołu i pieczarkami

Autor Pieprzyć z Fantazją

Często mamy dylemat, co zrobić z mięsem, które pozostało z gotowania rosołu. Krokiety są bardzo smacznym pomysłem na ostatnio popularne zero waste.

Prócz potrawki z mięsa drobiowego, pierogów czy pasztetu można zrobić krokiety. By farsz nie był suchy dodałam usmażone pieczarki, marchew i pietruszkę z rosołu, całość wyszła bardzo smacznie. Takie krokiety świetnie smakują z czerwonym barszczykiem.

Jeśli macie więcej mięsa, to zwiększcie ilość składników na ciasto naleśnikowe.

Składniki na ciasto naleśnikowe:
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki wody mineralnej
2 szklanki mleka
2 jajka
3 łyżki oleju
1/4 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki cukru

Farsz mięsno – pieczarkowy
ok. 30 dkg mięsa rosołowego

1 marchew z rosołu
1 pietruszka z rosołu
15 dkg pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Dodatkowo:
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia

Jak zrobić naleśniki do krokietów?

  • przesiej mąkę do miski
  • dodaj rozkłócone jajka
  • wlej wodę mineralną,olej i mleko
  • wsyp sól, cukier i rózgą kuchenną wymieszaj ciasto tak, by nie miało grudek
  • smaż na natłuszczonej patelni z jednej i drugiej strony

Jak zrobić farsz do krokietów?

  • mięso, marchew i pietruszkę przepuść przez maszynkę do mięsa
  • pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach
  • zeszklij cebulę na maśle i dodaj pieczarki, smaż do momentu aż płyn z pieczarek odparuje
  • wymieszaj mięso z pieczarkami i dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi

Smażenie krokietów:

  • naleśniki smarować farszem, składać boki do środka i zrolować. Można również zawinąć jak nasze popularne gołąbki (mój ulubiony sposób)
  • obtaczać w rozkłóconym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor

Smacznego!
Lidka

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
2 miesięcy temu

O tak! I do tego barszczyk na domowym zakwasie! Dawno nie jadłam 🙂

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x