Często mamy dylemat, co zrobić z mięsem, które pozostało z gotowania rosołu. Krokiety są bardzo smacznym pomysłem na ostatnio popularne zero waste.
Prócz potrawki z mięsa drobiowego, pierogów czy pasztetu można zrobić krokiety. By farsz nie był suchy dodałam usmażone pieczarki, marchew i pietruszkę z rosołu, całość wyszła bardzo smacznie. Takie krokiety świetnie smakują z czerwonym barszczykiem.
Jeśli macie więcej mięsa, to zwiększcie ilość składników na ciasto naleśnikowe.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
1,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki wody mineralnej
2 szklanki mleka
2 jajka
3 łyżki oleju
1/4 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki cukru
Farsz mięsno – pieczarkowy
ok. 30 dkg mięsa rosołowego
1 marchew z rosołu
1 pietruszka z rosołu
15 dkg pieczarek
1 cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Dodatkowo:
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
Jak zrobić naleśniki do krokietów?
- przesiej mąkę do miski
- dodaj rozkłócone jajka
- wlej wodę mineralną,olej i mleko
- wsyp sól, cukier i rózgą kuchenną wymieszaj ciasto tak, by nie miało grudek
- smaż na natłuszczonej patelni z jednej i drugiej strony
Jak zrobić farsz do krokietów?
- mięso, marchew i pietruszkę przepuść przez maszynkę do mięsa
- pieczarki zetrzyj na tarce o grubych oczkach
- zeszklij cebulę na maśle i dodaj pieczarki, smaż do momentu aż płyn z pieczarek odparuje
- wymieszaj mięso z pieczarkami i dopraw do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi
Smażenie krokietów:
- naleśniki smarować farszem, składać boki do środka i zrolować. Można również zawinąć jak nasze popularne gołąbki (mój ulubiony sposób)
- obtaczać w rozkłóconym jajku, następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Smacznego!
Lidka
O tak! I do tego barszczyk na domowym zakwasie! Dawno nie jadłam 🙂
[…] Jeśli szukasz przepisu na krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami czy przepisu na krokiety mięsem i pieczarkami, to zapraszam do siebie na bloga. Znajdziesz tu również pyszny przepis na uszka z grzybami, […]