Barszcz czerwony czysty (do krokietów)

Autor Pieprzyć z Fantazją

Barszcz czerwony jest dość popularny w kuchni polskiej, najczęściej podaje się go w towarzystwie krokietów lub pasztecików.

Barszcz czerwony czysty chyba każdy z nas pił na weselach, na balach sylwestrowych czy prywatkach i to najczęściej pod koniec spotkania. Wielokrotnie ta cienka zupa “ratowała życie” zmęczonej osóbce i dodawała energii. Ciepły, pachnący majerankiem i czosnkiem pobudzał zmysły i regenerował uśpioną gdzieś w czeluściach ciała energię.

Barszcz czerwony czysty najczęściej podaje się z krokietami z grzybami, z kapustą i grzybami lub z krokietami z mięsem. Smakuje również wyśmienicie z uszkami, tak uwielbianymi w Polsce.
Jeśli szukasz przepisu na krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami czy przepisu na krokiety mięsem i pieczarkami, to zapraszam do siebie na bloga. Znajdziesz tu również pyszny przepis na uszka z grzybami, barszcz wigilijny, a co ważne zakwas z buraków czerwonych.
Zawsze możesz wspomóc się koncentratem barszczu czerwonego podczas gotowania, ale spróbuj najpierw kombinację z cukrem i kwaskiem cytrynowym, one oddadzą głębię koloru. Po ugotowaniu pozostaw barszcz przynajmniej na pół godziny i nie wyciągaj z niego warzyw.

Barszcz czerwony czysty – składniki:

3 średniej wielkości czerwone buraki
1 duża marchew
1 pietruszka
10-15 cm białej części pora
1/4 selera
1 mała cebula
4 ząbki czosnku
majeranek
sól pieprz, cukier, kwasek cytrynowy
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego

Jak zrobić barszcz czerwony czysty do krokietów?

  • buraki obierz i pokrój w plastry, włóż do garnka
  • obierz pietruszkę, marchew, selera i w całości dodaj do zawartości garnka, w którym będziesz gotować barszcz
  • oczyść pora i dodaj do warzyw
  • dodaj ziele angielskie, liść laurowy, dwa obrane ząbki czosnku w całości oraz cebulę przekrojoną na połowę
  • dodaj łyżeczkę soli, zalej wodą (podwojona objętość warzyw) i gotuj warzywa do miękkości, w miarę potrzeby podlewaj wodą
  • pod koniec gotowania dodaj majeranek
  • pozostało Ci przyprawienie do smaku, ja przyprawiłam dodatkowo solą, 1 łyżką cukru i kwaskiem cytrynowym, dodałam ok. 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • na koniec przecisnęłam dwa ząbki czosnku przez praskę i dodałam do barszczu

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x