Barszcz czerwony jest dość popularny w kuchni polskiej, najczęściej podaje się go w towarzystwie krokietów lub pasztecików.
Barszcz czerwony czysty chyba każdy z nas pił na weselach, na balach sylwestrowych czy prywatkach i to najczęściej pod koniec spotkania. Wielokrotnie ta cienka zupa „ratowała życie” zmęczonej osóbce i dodawała energii. Ciepły, pachnący majerankiem i czosnkiem pobudzał zmysły i regenerował uśpioną gdzieś w czeluściach ciała energię.
Barszcz czerwony czysty najczęściej podaje się z krokietami z grzybami, z kapustą i grzybami lub z krokietami z mięsem. Smakuje również wyśmienicie z uszkami, tak uwielbianymi w Polsce.
Jeśli szukasz przepisu na krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami czy przepisu na krokiety mięsem i pieczarkami, to zapraszam do siebie na bloga. Znajdziesz tu również pyszny przepis na uszka z grzybami, barszcz wigilijny, a co ważne zakwas z buraków czerwonych.
Zawsze możesz wspomóc się koncentratem barszczu czerwonego podczas gotowania, ale spróbuj najpierw kombinację z cukrem i kwaskiem cytrynowym, one oddadzą głębię koloru. Po ugotowaniu pozostaw barszcz przynajmniej na pół godziny i nie wyciągaj z niego warzyw.
Barszcz czerwony czysty – składniki:
3 średniej wielkości czerwone buraki
1 duża marchew
1 pietruszka
10-15 cm białej części pora
1/4 selera
1 mała cebula
4 ząbki czosnku
majeranek
sól pieprz, cukier, kwasek cytrynowy
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
Jak zrobić barszcz czerwony czysty do krokietów?
- buraki obierz i pokrój w plastry, włóż do garnka
- obierz pietruszkę, marchew, selera i w całości dodaj do zawartości garnka, w którym będziesz gotować barszcz
- oczyść pora i dodaj do warzyw
- dodaj ziele angielskie, liść laurowy, dwa obrane ząbki czosnku w całości oraz cebulę przekrojoną na połowę
- dodaj łyżeczkę soli, zalej wodą (podwojona objętość warzyw) i gotuj warzywa do miękkości, w miarę potrzeby podlewaj wodą
- pod koniec gotowania dodaj majeranek
- pozostało Ci przyprawienie do smaku, ja przyprawiłam dodatkowo solą, 1 łyżką cukru i kwaskiem cytrynowym, dodałam ok. 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
- na koniec przecisnęłam dwa ząbki czosnku przez praskę i dodałam do barszczu
Smacznego!
Lidka