Naleśniki z serem to popularna słodka przekąska w polskiej kuchni. Idealne ciasto naleśnikowe oraz pyszny ser z dodatkiem bitej śmietany i owoców, to petarda w smaku!
Wielokrotnie podczas robienia naleśników sprawdził się pomysł dodawania wody mineralnej do naleśników, od tego czasu nie dodaję żadnych ulepszaczy typu proszek do pieczenia czy soda. Można dodać oczywiście, ale uważam, że nie ma takiej potrzeby.
Do nadzienia serowego użyłam sera zmielonego, ale również może to być zwykły twaróg w kostce lub na wagę.
Z tej porcji wyszło mi 13 naleśników, smażyłam je na patelni 20 cm średnicy.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka wody mineralnej
1/2 szklanki mleka
5 dkg roztopionego masła
1 łyżeczka cukru
szczypta soli (na czubek łyżeczki do herbaty)
Składniki na ser do naleśników:
50 dkg białego sera
1 żółtko (można całe jajko)
3 – 4 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego lub esensja waniliowa
1 -2 łyżki śmietany 18%
Dodatkowo możesz potrzebować tłuszczu do nawilżania patelni, na której usmażysz naleśniki, może to być olej, masło bądź też margaryna do smażenia w płynie.
Wykonanie:
- Mąkę przesiać przez sito, następnie wsypać do miski.
- Dodać jajka, wodę, mleko, sól i cukier. Wymieszać rózgą kuchenną i wlać roztopione masło, wymieszać ponownie.
- Odstawić na ok. 15 minut i po tym czasie smażyć naleśniki
- W misce wymieszać ser z jajkiem, dodać pozostałe składniki i wymieszać.
- Smarować każdy naleśnik serem i składać w kopertę lub w rulon.
- Usmażyć naleśniki na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor
Piękny talerz. Naleśniki, no cóż pożarłabym bez względu na to, co myśli o tym moje dietetyczka 🙂