Sernik na zimno (jak żółty ser)

Autor Pieprzyć z Fantazją

Wystarczą tylko 3 składniki by zrobić to proste ciasto. Dzieci będą zachwycone a goście oczarowani!

Ten sernik w ostatnim czasie jest hitem internetu, nie mogłam go nie zrobić. Właściwie robię go już drugi raz. Po raz pierwszy użyłam mango, tak jak powiedziała mi koleżanka. W smaku był rewelacyjny, ale nie byłam zachwycona włóknami z mango, które pomimo długiego blendowania pozostały.
Nie dodałam również cukry pudru, moim zdaniem nie jest w ogóle potrzebny. Owoce z syropu mają i tak go sporo jak i galaretki.

Dodałam tu galaretki cytrynowe, ale z powodzeniem można użyć brzoskwiniowych.

Co potrzebujemy by zrobić sernik jak żółty ser?

900 ml jogurtu greckiego
puszka brzoskwiń 820 g
4 galaretki cytrynowe

Wykonanie:

  • Brzoskwinie odsączyć z syropu i zblendować na gładką masę
  • W misce wymieszać za pomocą miksera jogurt grecki i zblendowane brzoskwinie
  • Galaretki rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody i ostudzić
  • Połączyć galaretki z masą i energicznie wymieszać
  • Przelać masę do formy wyłożonej folią spożywczą (forma 20cm średnicy) i odstawić do stężenia
  • Gdy masa już całkiem stężeje, wyjąć z formy i za pomocą łyżki do mango lub zwykłą łyżeczką wykrawać dziurki na wzór dziur w żółtym serze

Smacznego!
Lidka

4 2 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
3 lat temu

Przyznam, że wygląda jak prawdziwy kawał sera 🙂 Piękny talerzyk

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x