Puree ziemniaczane nie jest może stricte polskim daniem ,ale w kuchni polskiej coraz bardziej popularne.
Sama jestem wielbicielką ziemniaków pod każdą postacią, czy to tłuczone, czy pieczone czy nawet puree. Przygotowuję je w formie w jakiej akurat mam ochotę je lub moi domownicy zjeść .
Nie ukrywam, że lubię kopczyk ziemniaków sowicie polanych stopioną słoninką z cebulą, osobiście bardziej cenię sobie ziemniaki niż kawałek mięsa.
Czasami odmieniam ich podanie i serwuję jako puree. Bardzo je lubimy w domu, proste do zrobienia, nie wymaga wielkiego wysiłku i wyszukanych składników.
Składniki potrzebne by zrobić puree ziemniaczane:
50 dkg obranych już ziemniaków
5 dkg masła
1/3 szklanki mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
koperek, szczypiorek bądź nać z pietruszki
Jak zrobić ziemniaczane puree?
- Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości
- Gdy ziemniaki już będą miękkie, odlać wodę i rozgnieść je tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę razem z masłem
- Dodać mleko i ponownie rozgnieść
- przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową
Smacznego!
Lidka
Uwielbiam 🙂 Ale no niestety za dużo nie mogę jeść haha