Puree ziemniaczane

Autor Pieprzyć z Fantazją

Puree ziemniaczane nie jest może stricte polskim daniem ,ale w kuchni polskiej coraz bardziej popularne.

Sama jestem wielbicielką ziemniaków pod każdą postacią, czy to tłuczone, czy pieczone czy nawet puree. Przygotowuję je w formie w jakiej akurat mam ochotę je lub moi domownicy zjeść .

Nie ukrywam, że lubię kopczyk ziemniaków sowicie polanych stopioną słoninką z cebulą, osobiście bardziej cenię sobie ziemniaki niż kawałek mięsa.
Czasami odmieniam ich podanie i serwuję jako puree. Bardzo je lubimy w domu, proste do zrobienia, nie wymaga wielkiego wysiłku i wyszukanych składników.

Składniki potrzebne by zrobić puree ziemniaczane:

50 dkg obranych już ziemniaków
5 dkg masła
1/3 szklanki mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
koperek, szczypiorek bądź nać z pietruszki

Jak zrobić ziemniaczane puree?

  • Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości
  • Gdy ziemniaki już będą miękkie, odlać wodę i rozgnieść je tłuczkiem do ziemniaków na gładką masę razem z masłem
  • Dodać mleko i ponownie rozgnieść
  • przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową

Smacznego!
Lidka

3 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Marzena
3 lat temu

Uwielbiam 🙂 Ale no niestety za dużo nie mogę jeść haha

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x