Flaki wołowo – drobiowe

Autor Pieprzyć z Fantazją

Nazwa pochodzi od głównego składnika jakim są cienko pokrojone żołądki wołowe. Sposób przygotowania flaków może różnić się w zależności od regionu Polski.

Flaki gotuję często na rosole, który pozostał z obiadu, ale czasami gotuję właśnie mięso drobiowe specjalnie na flaczki tak jak podałam w przepisie.
Smaki wynosi się z domu, więc swoje flaki przygotowuję tak jak robiła to moja mama, no i koniecznie z zasmażką.
Pamiętam jak byłam jeszcze dzieckiem, mama kupowała flak w kawałku i długo go najpierw obgotowywała, nie bardzo było czym oddychać wtedy w domu 😀 Ja nie skusiłam się powielać tej czynności i kupuję flaki krojone podgotowane. Nie zwalnia mnie to jednak z tego by dwukrotnie krótko je obgotować, pozbywam się podczas tej czynności nieprzyjemnego zapachu.

Widzę na stronach internetowych różne wykonania tej popularnej polskiej zupy. Kiedyś skuszę się by dodać koncentrat pomidorowy czy cebulkę i z pewnością podzielę się z Wami moimi spostrzeżeniami. Jestem ciekawa innych smaków.

Jakie składniki są potrzebne by ugotować flaki drobiowo – wołowe?

40 dkg flaków wołowych podgotowanych
3 ćwiartki kurczaka (ok.60dkg)
2 marchewki
1 pietruszka
10 dkg korzenia selera
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
sól, pieprz, przyprawa do flaków lub swoja mieszanka (papryka słodka, ostra gałka muszkatołowa)
majeranek
3 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej

Jak zrobić flaki wołowo – drobiowe?

  • ćwiartki kurczaka opłucz, zalej zimną wodą i nastaw na gotowanie
  • dodaj obraną marchew, pietruszkę, kawałek selera, odrobinę posól
  • gdy ćwiartki będą już miękkie wyjmij je z rosołu, wyjmij również warzywa
  • flaki zalej zimną wodą i zagotuj, ponów czynność i odcedź
  • dodaj flaki do rosołu (powinno być ok. 1,5 – 2 l wywaru), dodaj liść laurowy, ziele angielskie
  • w czasie gdy gotują się flaki pokrój warzywa w kostkę
  • oddziel z ćwiartek mięso od kości i pokrój je w kostkę
  • gdy flaki będą miękkie dodaj warzywa i mięso, zagotuj
  • przygotuj zasmażkę z masła i mąki pszennej, dodaj do zupy
  • oprósz całość dużą ilością majeranku i przypraw do smaku solą, pieprzem, przyprawą do flaków
  • najlepsze są jak odstoją przynajmniej godzinę
3 2 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x