Zapiekanka z ryżu i mięsa mielonego to pyszny pomysł na rodzinny obiad.
Zapewniam, że taka właśnie zapiekanka zniknie z talerzy szybko. Moje dzieciaki ze smakiem zjadły słuszną porcję jaką im naszykowałam.
Zapiekankę piekłam w dużym naczyniu ok. 5 l, ponieważ takie właśnie miałam. Na te proporcje wystarczy naczynie 3 l.
Zapiekanka nie jest wysuszona. Śmietana i masło świetnie nawilżają wierzch potrawy i dodatkowo ubogacają ją smakowo.
Składniki:
40 dkg mielonego mięsa
1 puszka krojonych pomidorów
1/2 szklanki passaty pomidorowej
30 dkg ryżu
1 duża cebula
sól, pieprz czarny, bazylia suszona, natka pietruszki
Na sos:
1/2 szklanki gęstej śmietany 18 %
masło
Jak zrobić zapiekankę z ryżu i mięsa mielonego?
- Ryż ugotowałam według przepisu na opakowaniu z odrobiną soli. Jeszcze gorący wymieszałam z 3 łyżkami masła.
- Mięso mielone, pokrojoną w kostkę cebulę usmażyłam na patelni i wlałam passattę oraz krojone pomidory. Dodałam pokrojoną w paski paprykę. Całość przyprawiłam solą, odrobiną suszonej bazylii i gotowałam ok. 5 minut.
- W natłuszczonym naczyniu do zapiekania warstwami układałam moją zapiekankę.
- Pierwszą warstwą była 1/3 część ryżu a drugą 1/2 części masy mięsno – pomidorowej. Każdą warstwę mięsną posypywałam świeżą natką pietruszki. Ostatnią warstwą był ryż.
Śmietanę wylałam na warstwę wierzchnią ryżu i posypałam wiórkami zimnego masła. - Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 50 minut.
- Po upieczeniu odstawiłam na 15 minut by zapiekanka stężała przed podaniem. Oprószyłam natką pietruszki.
Smacznego!
Lidka










Fajny obiad, prosty a pyszny i idealna utylizacja produktów z którymi nie wiemy co zrobić.
Wspaniały i sycący obiad. Choć do ryżu nic nie mam, to z pewnością wepchałabym tam makaron zamiast ryżu 😀 Ale to tylko oczywiście moje zdanie. Jednakże danie wygląda zjawiskowo pysznie 🙂
Mam nadzieję, że posmakuje, moje dzieci wręcz „żarły” 😀