Zapiekanka z ryżu i mięsa mielonego

Autor Pieprzyć z Fantazją

Zapiekanka z ryżu i mięsa mielonego to pyszny pomysł na rodzinny obiad.

Zapewniam, że taka właśnie zapiekanka zniknie z talerzy szybko. Moje dzieciaki ze smakiem zjadły słuszną porcję jaką im naszykowałam.
Zapiekankę piekłam w dużym naczyniu ok. 5 l, ponieważ takie właśnie miałam. Na te proporcje wystarczy naczynie 3 l.
Zapiekanka nie jest wysuszona. Śmietana i masło świetnie nawilżają wierzch potrawy i dodatkowo ubogacają ją smakowo.

Składniki:
40 dkg mielonego mięsa
1 puszka krojonych pomidorów
1/2 szklanki passaty pomidorowej
30 dkg ryżu
1 duża cebula
sól, pieprz czarny, bazylia suszona, natka pietruszki
Na sos:
1/2 szklanki gęstej śmietany 18 %
masło

Jak zrobić zapiekankę z ryżu i mięsa mielonego?

  • Ryż ugotowałam według przepisu na opakowaniu z odrobiną soli. Jeszcze gorący wymieszałam z 3 łyżkami masła.
  • Mięso mielone, pokrojoną w kostkę cebulę usmażyłam na patelni i wlałam passattę oraz krojone pomidory. Dodałam pokrojoną w paski paprykę. Całość przyprawiłam solą, odrobiną suszonej bazylii i gotowałam ok. 5 minut.
  • W natłuszczonym naczyniu do zapiekania warstwami układałam moją zapiekankę.
  • Pierwszą warstwą była 1/3 część ryżu a drugą 1/2 części masy mięsno – pomidorowej. Każdą warstwę mięsną posypywałam świeżą natką pietruszki. Ostatnią warstwą był ryż.
    Śmietanę wylałam na warstwę wierzchnią ryżu i posypałam wiórkami zimnego masła.
  • Piekłam w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 50 minut.
  • Po upieczeniu odstawiłam na 15 minut by zapiekanka stężała przed podaniem. Oprószyłam natką pietruszki.
    Smacznego!
    Lidka

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Bernadeta
Bernadeta
1 miesiąc temu

Fajny obiad, prosty a pyszny i idealna utylizacja produktów z którymi nie wiemy co zrobić.

Ania
1 miesiąc temu

A ja się zastanawiałam co dziś na obiad zrobić 🙂 dzięki za super pomysł 🙂 zapiekanki mięsne bardzo lubimy 🙂

Edyta
1 miesiąc temu

Uwielbiam zapiekanki, najbardziej te proste w wykonaniu, więc pewnie wypróbuję. Doskonale pomysł na szybki obiad 🙂

Anna
1 miesiąc temu

Pysznie zapieczone. Coś jak lasagne. Bardzo lubię. Na pewno kiedyś skorzystam z Twojego przepisu.

Iwona Banach
1 miesiąc temu

Nigdy nie robiłam, a pomysł ciekawy, takie danie dobre do zagospodarowania wszystkiego co zostanie po tygodniu, muszę spróbować, bo nigdy nie robiłam. Zupełnie na to nie wpadłam.

Irena - Hooltaye w podróży

Lubię wszelkie zapiekanki, bo robi się miejsce w lodówce.
Smaczny i fajny pomysł na obiad. Ryż i mielone mięso mi pasują.
Nie nadążam za Tobą, kiedy Ty to wszystko robisz i kto to je?
Chyba połowę ten ogromny pies 🙂
Znakomite danie !

Kasia Ula Franiszyn Luciano
1 miesiąc temu

Przypomniałaś mi Moje wieloletnie życie na Sycylii. Wyobraź sobie że podobną zapiekankę robiłam dzień wcześniej a na drugi dzień pakowałam w pudełko i dawałam robotnikom do ogrodów do pracy. Jest niesamowita. Nadaje się idealnie na plażę i kroi się w kosteczki na drugi dzień bez żadnego problemu. Przede wszystkim i jej zaletą jest to że jest bardzo lekka kiedy ją jesz ale daje bardzo bardzo dużo siły i powera!

Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
1 miesiąc temu

Wspaniały i sycący obiad. Choć do ryżu nic nie mam, to z pewnością wepchałabym tam makaron zamiast ryżu 😀 Ale to tylko oczywiście moje zdanie. Jednakże danie wygląda zjawiskowo pysznie 🙂

Viola z My British Journey
1 miesiąc temu

To jest danie z serii dzisiaj nie chce mi się gotować i zrobić coś z niczego…oczywiście to moja,osobista nazwa. Bo czasem nachodzi nas takie kulinarne zmęczenie materiału, gdy zwyczajnie mamy dość i wtedy taka zapiekanka jest jak znalazl. Danie smakowite,składniki nadają smaku i sytości,można podać na dwa dni i do tego robi się szybko beż zbędnego stania przy kuchennym blacie. Zapisuje do ulubionych ❤

Małgorzata Kijowska|DayliCooking

Pyszny obiad, nie dziwie się, ze szybko rozpłynął się we mgle 😉
Podchwycę Twój pomysł i chyba jutro też sobie zafunduję taką wyzerkę 😉

Kalina
1 miesiąc temu

Ja często przygotowuję zapiekankę z mięsem mielonym i z ziemniakami, ale mielone z ryżem to dla mnie nowość. Wygląda bardzo apetycznie i chętnie podejmę się jej przygotowania. Dużym plusem jest to, że nie potrzeba wielu składników i większość znajdziemy w każdym domu. Ciekawe czy zasmakuje moim domownikom 🙂

Translate »
12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x