Boczniaki to grzyby, które stają się coraz bardziej popularne w naszej polskiej kuchni.
Boczniaki najczęściej kupujemy w sklepie odważone na styropianowych tackach, ale można je również znaleźć nawet w swoim ogrodzie czy parku. Najwięcej ich rośnie na martwych drzewach takich jak wierzba, topola czy buk, a ich ubarwienie zależy od tego na którym z nich wyrosły. Oczywiście smak grzyba prosto z drzewa jest bardziej intensywny niż tego, który został wyhodowany w balocie.
Boczniaki jak kotlety schabowe to chyba jeden z najbardziej popularnych pomysłów na ich przygotowanie. Są bardzo smacznym zamiennikiem mięsa. Wystarczy tylko kilka naprawdę prostych składników by ze smakiem zajadać się przygotowaną potrawą.
Boczniaki w panierce to nic innego jak boczniaki a’la kotlety schabowe. Zaczęłam po nie sięgać ostatnio częściej, ponieważ mój organizm zaczął protestować przyjmowaniu mięsa wieprzowego. Nie płaczę nad tym, przecież jest wiele innych sposobów na upieszczenie głodnego brzucha.
Z czym jeść kotlety z boczniaka? Ja podawałam z ulubioną surówką, naprawdę nie ma tu znaczenia z jaką się poda, to wszystko zależy od tego co komu smakuje.
Boczniaki w panierce – Przepis
250 g boczniaków
1-2 jajka
bułka tarta
mąka (opcjonalnie)
sól, pieprz
olej do smażenia
Boczniaki w panierce – sposób wykonania:
- boczniaki umyłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem
- dłonią rozgniotłam je delikatnie od strony wierzchniej kapelusza
- oprószyłam solą i pieprzem
- obtaczałam w bułce tartej, rozkłóconym jajku i ponownie w bułce tartej
- smażyłam na złoty kolor z jednej i drugiej strony na złoty kolor
Smacznego!
Lidka
Uwielbiam i bardzo tęsknię za tym smakiem. Kombinuję nawet coś z własna hodowlą boczniaka, więc jak się uda, bo będę zajadać