Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami

Autor Pieprzyć z Fantazją

Co zrobić z ziemniaków pozostałych z obiadu? Możesz przyrządzić nie tylko kopytka, kluski śląskie czy kotlety, ale możesz zrobić pyszną zapiekankę!

Pozostała mi niewielka ilość ziemniaków tłuczonych z poprzedniego dnia z obiadu. To nie była porcja, by obdzielić rodzinę. Czasami wystarczy zajrzeć do lodówki, by pojawił się nowy pomysł na pyszne danie.

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami najlepiej smakuje na ciepło. Oczywiście po wyciągnięciu z piekarnika niech odsapnie ok. 10-15 minut, ładniej wtedy się kroi i nie paruje jak rozgrzana lokomotywa. Przygotowuje się ją dość szybko, mi zajęło to ok. 20 minut.
Możesz do niej dodać również mięso, czy wędlinę, ja zrobiłam zapiekankę bezmięsną i wyszło bardzo smacznie! Jeśli zostaną Ci ziemniaki z obiadu, możesz tak waśnie je wykorzystać, albo ugotować specjalnie by przyrządzić takie właśnie danie.
Porcja dla dwóch osób.
Foremka 22×14 cm

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami – składniki:

  • 30 dkg ugotowanych ziemniaków
  • 15-20 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • oliwa z oliwek
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 5 dkg startego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • zioła prowansalskie
  • dodatkowo tarty żółty ser

Zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami – jak zrobić?

  • ziemniaki przecisnęłam przez praskę, dodałam mąkę, starty żółty ser (5 dkg) odrobinę soli i pieprzu
  • wbiłam jajko i wyrobiłam masę, połową masy wyłożyłam dno foremki wcześniej natłuszczonej oliwą z oliwek
  • na patelni rozgrzałam 3 łyżki oliwy z oliwek i zeszkliłam cebulę, dodałam pokrojone pieczarki i smażyłam dotąd aż odparował z nich płyn
  • wyłożyłam pieczarki na pierwszą warstwę ziemniaków i oprószyłam garścią żółtego sera
  • przykryłam pieczarki drugą warstwą ziemniaków
  • ziemniaki polałam passatą pomidorową, oprószyłam ziołami prowansalskimi i posypałam tartym żółtym serem
  • piekłam przez 40 minut w 180 stopniach, grzałka góra – dół

Smacznego!
Lidka

4.5 2 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
3 lat temu

Podoba mi się ten przepis, tym bardziej, że jest bez mięsa 🙂

Karolina
Karolina
3 lat temu

Czemu trzeba tak dlugo piec? Ziemniaki sa ugotowane a pieczarki podsmazone juz

Translate »
3
0
Would love your thoughts, please comment.x