Kremowa, aromatyczna o niebagatelnym smaku, mimo prostoty w składnikach i przygotowaniu. Taka jest właśnie zupa cebulowa.
Zupa cebulowa może jest okupiona łzami, ale warto założyć nawet gogle narciarskie (tak robił mój tata) i usiąść w przeciągu, by obrać tę nieszczęsną cebulę. Macie jakieś złote rady na jej obranie nie roniąc przy tym łez? Ostatnio praktykuję moczenie cebuli pod bieżącą wodą podczas jej obierania i przyznam, że pomaga to nieco. To, że lejemy łzy to wszystko wina kwasu siarkowego, ale o tym już niech wypowiadają się osoby, które świetnie czują się w takich tematach.
Zupa cebulowa jest dość popularna w naszej polskiej kuchni, ale przepis źródłowy pochodzi z kuchni francuskiej. Nie wzorowałam się jednak francuskimi przepisami, a zupę przygotowałam wedle własnego smaku. Kilka składników i można bardzo smacznie zjeść.
Swoją zupę cebulową ozdobiłam zrumienionymi krążkami cebuli, pokruszonym groszkiem ptysiowym oraz natką pietruszki. Świetnie do niej będzie pasować pieczywo czosnkowe lub grzanki, ale nie zawsze wszystko w domu jest pod ręką, więc trzeba kombinować jak podać inaczej, ale smacznie. Ważne, żeby było wino…no i cebula oczywiście 🙂
Dodałam do zupy cebulowej serek topiony, ale nie ma takiej potrzeby, by go dodawać, możesz dolać na koniec odrobinę śmietanki 30%. Nie gotowałam swojej zupy na bulionie, ale na samej wodzie. Jedynym tłuszczem było masło i później dodany serek, a zrobiłam to tylko dlatego, że nie jadam mięsa i wywarów z mięs. Bulion z pewnością pięknie doda smaku Twojej zupie, także wybór pozostawiam Tobie, czy dodasz do niej bulionu czy wody.
Zupa cebulowa – składniki:
ok. 1 kg cebuli
250 ml białego wytrawnego wina
1 litr bulionu drobiowego lub wołowego
3 łyżki masła
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, tymianek, natka pietruszki
opakowanie 130 g serka topionego np. mazdamer
Zupa cebulowa wykonanie:
- cebulę obierz i pokrój w półtalarki
- w garnku, w którym będziesz gotować zupę rozpuść masło i zeszklij cebulę, możesz ją nawet delikatnie zrumienić, dodaj posiekany czosnek oraz dosyp odrobinę tymianku
- dolej wino i mieszaj dopóki płyn nie odparuje
- dolej bulion i gotuj cebulę do miękkości, w razie, gdyby była potrzeba dolej jeszcze bulionu lub wody
- zdejmij garnek z ognia, zblenduj zawartość i dodaj serek topiony
- przypraw do smaku solą i pieprzem, oprósz natką pietruszki
Smacznego!
Lidka
Aż zgłodniałam! Muszę kiedyś zrobić, bo mój bardzo lubi 🙂
Uwielbiam cebulową zupę i to każdą a szczególnie na winie.