Znana w Grecji, na wyspach w każdej tawernie sałatka Horiatiki lub Xoriatiki. Jest to przykład tego jak kuchnia grecka wykorzystuje proste składniki i częstuje nas prawdziwie pysznymi przepisami. Najważniejsze w tej sałatce jest to, by produkty były świeże. Składniki do niej są ogólnie dostępne i nie będziesz mieć najmniejszego kłopotu by ją przygotować. Przyprawiona tylko octem balsamicznym i oliwą extra virgin w towarzystwie aromatycznego oregano z pewnością przeniesie kubki smakowe do malowniczej Grecji.
Świetny pomysł na różnego rodzaju spotkania z przyjaciółmi, a nawet wieczór we dwoje.
Horiatiki – składniki:
1 duży dojrzały pomidor
½ ogórka
1 zielona papryka
½ czerwonej cebuli
¼ szklanki czarnych oliwek
50 – 80 g sera feta
½ łyżeczki suszonego oregano
3-4 łyżki octu balsamicznego
3-4 łyżki oliwy extra virgin
czarny pieprz
Horiatiki – wykonanie:
Pomidora pokrój nad miską w duże kawałki, dlatego proponuję zrobić to bezpośrednio nad miską, ponieważ ważne jest by nie uronić ani kropli soku z pomidora. Do miski również dodaj posiekanego w pół plastry ogórka, pokrojoną w piórka cebulę i pokrojoną w grubą kostkę paprykę. Wsyp oliwki. Całość skrop delikatnie octem balsamicznym, oliwą z oliwek, posyp oregano i szczyptą pieprzu. Na wierzch sałatki pokrusz fetę. Całą sałatkę możesz jeszcze dekoracyjnie oprószyć oregano.
Uwielbiam tą sałatkę i Twoja wygląda super, ale w wersji oryginalnej nie ma tam na pewno octu balsamicznego.
Przyznam, że nie mam pojęcia jaka wersja jest prawdziwa. Jamie Oliwer dodawał czerwone wino, a ja dodałam ocet balsamiczny wedle polskiego kucharza i z tym octem balsamicznym ją robię, smaczna jest, ale chętnie wypróbuję w innej wersji 🙂