Bardzo smaczny deser z dodatkiem jagód i serka ricotta. Tarta delikatna w smaku wręcz rozpływa się w ustach.
Tartę można przygotować nie tylko w sezonie na jagody, ponieważ możesz ją zrobić również z jagód mrożonych. Delikatna w smaku tarta swoimi kolorami zachęci mam nadzieję Was do jej upieczenia. Poniżej przepisu wspomniałam, że nie położyłam kratki na wierzch ciasta, uznałam że tak będzie również ładnie a ciasteczka z przepisu na ciasto wychodzą pyszne, więc z drugiej części zrobiłam ciasteczka. Objętościowo farsz sięga do połowy formy na tartę, więc śmiało możesz podwoić składniki. Mam nadzieję, że Ci posmakuje, a jeśli się skusisz ją upiec daj znać jak Ci poszło!
Tarta z jagodami i ricottą – składniki:
Składniki na ciasto:
150 g masła
150 g cukru
4 żółtka
300 g mąki pszennej
Składniki na farsz:
250 g ricotty
200 ml śmietanki 36%
100 g cukru
1 łyżka ekstraktu z wanilii
niepełna szklanka jagód
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Tarta z jagodami i ricottą – wykonanie:
Zagnieć ciasto z podanych składników i włóż do lodówki na ok. 1 godzinę. Schłodzone ciasto podziel na dwie nierówne części. Większą część ciasta wyłóż na formę do tarty (moja miała 26 cm średnicy), nakłuj widelcem. Drugą część ciasta rozwałkuj i wytnij z niego zgrabne paski, którymi udekorujesz wierzch ciasta (ja pominęłam ostatnią czynność i pozostawiłam drugą część ciasta do ciasteczek).
W misce ubij mikserem na wysokich obrotach śmietankę z cukrem i ricottą na puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy lub cukier wanilinowy oraz mąkę ziemniaczaną. Wylej masę na schłodzony spód tarty i wsyp jagody. Przykryj paskami ciasta całość (lub nie). Wstaw tak przygotowaną tartę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 40 minut.
Witam.Co można użyć zamiast rikotty?i czy można użyć śmietanki 30 zamiast 36?
Można użyć 30 – tki. Zamiast ricotty to polecam philadefię lub ostatecznie biały mielony twaróg.
A mascarpone?
Witam. Jeśli brak w lodówce ricotty to czym mogę ją zastąpić? Pozdrawiam
Proszę użyć serka philadelfia lub nawet mielonego twarogu. Będzie dobrze!
A czy tarta smakuje lepiej na zimno czy można podgrzewać i jeść na ciepło?