Ciastka z filo z jarmużem i bryndzą

Autor Pieprzyć z Fantazją

Pyszne wytrawne ciastka z jarmużu, bryndzy i ciasta filo.

Słodkości na słono? A jakże! Podsuwam pomysł na pyszne wytrawne ciastka z ciasta filo z farszem z jarmużu i bryndzy. Jarmuż troszkę zapomniany, ale wracający pomalutku do łask w kuchni polskiej oraz bryndza prosto ze Schroniska Bukowina. Pomysł na to pyszne połączenie przyszedł mi do głowy po przeglądzie lodówki, ponieważ od czasu do czasu jednak wypada to zrobić. Z racji, że jakiś czas temu zamówiłam paczkę z Bukowiny Tatrzańskiej z regionalnymi produktami skusiłam się na właśnie taką kompanię: bryndzy z jarmużem w maślanym cieście filo. Samo przygotowanie jest bardzo proste i dlatego zachęcam Cię do upieczenia takich przekąsek, ponieważ są fantastyczne na każdego rodzaju okazję.

Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam Cię na FB https://www.facebook.com/pieprzyczfantazja oraz profil na Instagramie https://www.instagram.com/pieprzyc_z_fantazja/.

Ciastka z filo z jarmużem i bryndzą – składniki:

opakowanie gotowego ciasta filo
100 g bryndzy
200 g jarmużu
2 łyżka masła (do jarmużu)
1 szalotka
1 ząbek czosnku
pieprz
sól
3 łyżki roztopionego masła
ziarna sezamu

Ciastka z filo z jarmużem i bryndzą – wykonanie:

Zbalnszuj liście jarmużu a następie odcedź i pokrój drobno. Na maśle zeszklij szalotkę i dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dodaj pokrojony jarmuż. Smaż wszystko aż jarmuż zmniejszy swoją objętość i połączy się z szalotką i czosnkiem. Dodaj bryndzę, wymieszaj i odstaw do ostudzenia.
Rozwiń arkusze ciasta filo. Każdy płat przekrój wzdłuż na trzy kawałki. Na rogu każdego ciasta nałóż łyżką farsz i składaj w rożek po całej długości paska. Gotowe wyłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj roztopionym masłem. Posyp sezamem i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut – do zarumienienia się.

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x