Deser malinowy w pucharkach z białą czekoladą i bezą

Autor Pieprzyć z Fantazją
deser malinowy z bitą śmietaną i bezami

Deser malinowy to mała uczta dla duszy i ciała. To ten rodzaj deseru, który znika w okamgnieniu, zanim zdążysz powiedzieć „jeszcze tylko jedna łyżeczka”. Każda warstwa – od ciasteczkowego spodu, przez krem z białej czekolady, aż po świeże maliny i chrupiące bezy – jest jak osobna opowieść o słodyczy, delikatności i letniej radości.

To deser, który nie tylko wygląda elegancko, ale też daje prawdziwą dawkę szczęścia. Bo przecież nie od dziś wiadomo, że biała czekolada i maliny to duet wyzwalający endorfiny! I chociaż przygotowuje się go błyskawicznie, to efekt jest spektakularny – doskonały na przyjęcie, weekendowy relaks albo po prostu jako małe „coś słodkiego” po obiedzie.

Jest w nim coś magicznego – coś, co sprawia, że na moment świat się zatrzymuje, a Ty czujesz tylko kremową słodycz, lekkość i świeżość owoców. Ten deser to więcej niż przepis – to sposób na poprawę humoru, na złapanie chwili i podzielenie się nią z kimś bliskim. Bo nie oszukujmy się – zjeść samemu jeden pucharek, to jak nie zjeść go wcale…

Składniki na deser malinowy(na ok. 5 porcji):

  • ok. 100 g ciastek digestive
  • ok. 40–50 g masła
  • 300 ml śmietanki 36%
  • 1 tabliczka białej czekolady (100 g)
  • świeże maliny (1 mały koszyczek)
  • 3–4 bezy
  • listki mięty do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Ciasteczkowy spód:
    Rozdrobnij ciastka digestive i wymieszaj z roztopionym masłem. Wyłóż mieszankę na dno pucharków i delikatnie dociśnij.
  2. Krem z białej czekolady:
    • Z 300 ml śmietanki odlej 50 ml i podgrzej w rondelku (nie gotuj!).
    • Dodaj połamaną białą czekoladę i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści.
    • Przestudź.
    • Pozostałe 250 ml śmietanki ubij na sztywno.
    • Do ubitej śmietany dodaj rozpuszczoną czekoladę i energicznie wymieszaj.
  3. Nakładanie deseru:
    • Do pucharków z ciasteczkami wyciśnij porcję kremu (najlepiej rękawem cukierniczym).
    • Dodaj maliny, kolejną warstwę kremu i znów maliny.
    • Całość posyp pokruszonymi bezami.
    • Udekoruj listkiem mięty i oprósz cukrem pudrem dla efektu.

Porady:

  • Możesz przygotować deser kilka godzin wcześniej i przechować w lodówce.
  • Zamiast białej czekolady możesz użyć mlecznej lub dodać odrobinę mascarpone.
  • Bezy można zastąpić pokruszonymi ciasteczkami bezcukrowymi lub płatkami migdałów.

🟨 FAQ:

Czy można użyć mrożonych malin?
Można, ale na wierzch do ozdoby polecam świeże.

Czy deser da się przygotować dzień wcześniej?
Tak, choć najlepiej udekorować bezami dopiero przed podaniem – inaczej mogą zmięknąć.

Czy można zastąpić białą czekoladę inną?
Tak! Krem wyjdzie także z mleczną czekoladą, a nawet z gorzką – choć smak będzie mniej słodki.

Zakończenie:

Ten deser wygląda jak z cukierni, a robi się go naprawdę szybko. Świeże maliny, krem z białej czekolady i chrupiące bezy – to połączenie nie może się nie udać. Idealny na lato, spotkania z przyjaciółmi, a nawet… po prostu na poprawę humoru.

Spróbuj i daj znać, czy też zakochasz się w tej słodkiej, kremowej warstwowości 💛

Podczas upałów sprawdzi się również owocowa galaretka!


Smacznego!
Lidka

0 0 głosy
Article Rating

Możesz również lubić

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze Najwięcej głosów
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Translate »
0
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, skomentuj.x