Kruche ciasto z morelami i bezą

Autor Pieprzyć z Fantazją
Cześć!
Morele cieszą się dużym uznaniem w moim domu. Dlatego też dodaję je gdzie tylko mogę. Czy do knedli, czy do ciasta. Uwielbiamy ich smak.
Tym razem dodałam je do kruchego ciasta i wzbogaciłam ich smak bezą z białek.

 
Ciasto:
* 2,5 szklanki mąki pszennej

* 250 g masła lub margaryny
*  5 żółtek
* 3 łyżki cukru pudru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki na ciasto razem zagniotłam.
Podzieliłam wygniecione ciasto na dwie równe części i schłodziłam w lodówce przez ok. 1 godzinę. 
Jedną połówkę ciasta rozwałkowałam i wyłożyłam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia 21×24 cm. Ciasto nakłułam w wielu miejscach widelcem. Wstawiłam na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Beza:


* 5 białek

* 1 szklanka cukru
* 1 kopiasta łyka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

* 30 dkg moreli
* cukier puder


Ubiłam białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Stopniowo dodawałam cukier i ubiłam na sztywną, puszystą masę. Na koniec dodałam mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszałam.
Podpieczone ciasto wyciągnęłam z piekarnika i wyłożyłam na nie wydrylowane, pokrojone na drobniejsze kawałki morele skórką do spodu.
Na morele wyłożyłam bezę i starłam na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta.
Wstawiłam do piekarnika na jeszcze ok. 50 minut. 
Przed podaniem posypałam cukrem pudrem.

Smacznego!

Lidka

5 2 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Cynamonowe szczęście

o a umnie takie samo z brzoskwiniami 😀

Margaretta
4 lat temu

Brzmi smakowicie,czas wypróbować gdyż sezon morelowy nie trwa długo.

DAGMARA ROŻEK
4 lat temu

PYCHOTKA😋

Marcepanowy Kącik
4 lat temu

Pycha 😋❤️

Patrycja
4 lat temu

Świetne połączenie słodkiej bezy i kwaskowatych moreli!

Słodko Słodka
4 lat temu

Kuszące,wygląda bardzo apetycznie 🙂

Izaa
4 lat temu

cudnie wygląda

Gosia
4 lat temu

Kruche ciasto i owoce to zawsze świetne połączenie! Wygląda bardzo kusząco

Ewelina
Ewelina
3 lat temu

Pieczenie z termoobiegiem czy gór dół

Translate »
10
0
Would love your thoughts, please comment.x