Pieczeń rzymska

Autor Pieprzyć z Fantazją
Pieczeń rzymska czy też klops. Niektórzy dodają jajko do środka, ale ja nie dodałam, ponieważ upiekłam tę pieczeń z myślą o kanapkach do pracy czy do szkoły.
Bardzo lubimy w domu swojskiej roboty wszelakiego rodzaju mięsa.
Ten smak i aromat! Żadna wędlina ze sklepu nie zrówna się ze swojskim wypiekiem.
 
 
Składniki:
 
* 1 kg mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej
* 1 jajko
* 1 cebula
* 3 ząbki czosnku
* 3 łyżki bułki tartej
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* sól, pieprz czarny
* papryka słodka w płatkach (ulubione zioła do mięs)
* natka pietruszki
* olej
Miałam zmielone mięso z karczku wieprzowego. Karczek zazwyczaj ma trochę tłuszczu a to do takiego pieczystego jest bardzo wskazane.
Wbiłam jajko, dodałam bułkę tartą i mąkę ziemniaczaną oraz przyprawy sól i pieprz.
Dosypałam paprykę suszoną w płatkach – bardzo ładnie to się prezentowało po przekrojeniu.
Można dodać ulubionych ziół albo nawet natkę pietruszki.
Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na 1 łyżce oleju. Dodałam do mięsa. Czosnek przecisnęłam przez praskę i połączyłam z pozostałymi składnikami.
Wyrobiłam masę i przełożyłam do foremki o wymiarach 26,5 x 6,5 cm ( po spodzie). Piekłam 1 godzinę w 180 stopniach.
Przed włożeniem wyrównałam wierzch dłońmi zanurzonymi w mące ziemniaczanej.
Po upieczeniu odstawiłam by mięso odpoczęło. Upiekłam tę pieczeń z przeznaczeniem na kanapki, więc nie kroiłam jej na ciepło a poczekałam aż ostygnie.
Podczas pieczenia wytopił się tłuszcz. Jeszcze ciepły odlałam z foremki.
Notatki:
* jeśli nie mamy gotowej foremki użyć takiej jakiej akurat mamy w kuchni. Wcześniej tylko wyłożyć papierem do pieczenia.
* można do mięsa dodać bułkę namoczoną w mleku, ale mi akurat zależało na zbitej konsystencji mięsa i nie dodawałam, mogłam za to pokroić ją po ostudzeniu w cienkie plastry.
Smacznego!
Lidka
0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Di bloguje
4 lat temu

Uwielbiam i także często robię podobną pieczeń.

Margaretta
4 lat temu

Wygląda obłędnie.
Moja mama kiedyś często robiła roladę rzymską.

Irena i Marek
4 lat temu

Zupełnie zapomniałam o tej pieczeni.A jest znakomita.Bardzo fajna na kanapki.Zabieram przepis, bo wieki jej nie robiłam.Twoja wygląda pysznie.
Pozdrawiam-)
Irena

Translate »
3
0
Would love your thoughts, please comment.x