Zebra – ciasto

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cześć!

Ciasto wręcz kultowe. Przypomina mi moje zajęcia techniczne w szkole podstawowej. Bardzo często piekliśmy wtedy zebrę.
Na moim blogu jest kilka ciast właśnie z tamtych lat. Nie mogłam się oprzeć by o nich nie napisać, przecież to moja historia i wspomnienia!

A to jest ta moja zebra 🙂

Składniki:


* 2,5 szklanki mąki

* 1 szklanka cukru
* 5 jaj
* 1 szklanka oleju
* 1 szklanka oranżady
* 2 łyżki kakao
* 2 łyżki mąki dodatkowo
* 1 cukier waniliowy
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ubiłam białka z odrobiną soli.
Powoli dosypywałam cukier i cukier waniliowy. Na koniec dodałam żółtka. Zmniejszyłam obroty miksera i powoli strużką wlewałam olej. Jak już porządnie się wymieszało dolałam oranżadę. Na końcu wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Uzyskaną masę podzieliłam na dwie w miarę równe części.

Jak podzieliłam już ciasto na dwie równe części, to do jednej wsypałam dwie łyżki kakao a do drugiej dwie łyżki mąki. Wymieszałam dokładnie.

Wyłożyłam blaszkę keksówkę papierem do pieczenia i na zmianę wylewałam jasne i ciemne ciasto.
Ta porcja wystarczy też na blaszkę 21×24 cm.


Piekłam w 180 stopniach 1 godzinkę.

Smacznego!

Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x