Siniak owocowy to sernik na zimno z sezonowych owoców. Można oczywiście użyć również mrożonych. Wiosną i latem zawsze zamrażam słuszną porcję na okres jesienno – zimowy. Nazwałam to ciasto siniakiem przez ten siny kolor sera, zawsze to jest urozmaicenie kolorystyczne i smakowe na talerzyku. Ciasto jest proste do zrobienia i bardzo smaczne.
Zapraszam 🙂
Składniki:
Na spód:
* 20 dkg poruszonych herbatników
* 1/3 kostki masła rozpuszczonego
Na masę serową:
* 1 kg zmielonego sera
* 2 galaretki niebieskie
* 3 łyżki cukru pudru
* garść borówek
Na górę:
* 2 galaretki przezroczyste
* maliny, borówki, jeżyny
Rozpuszczone masło wymieszałam ze zblendowanymi herbatnikami. Wylepiłam spód tortownicy 20 cm średnicy. Wcześniej dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia. Wstawiłam do lodówki.
W tym czasie rozpuściłam dwie niebieskie galaretki w 3/4 szklanki gorącej wody. Ostudziłam. Zmiksowałam z serem i cukrem pudrem. Dodałam borówki i wymieszałam. Wylałam na ciasteczkowy spód. Schłodziłam.
Rozpuściłam dwie przezroczyste galaretki w 700 ml gorącej wody, ostudziłam i odstawiłam do stężenia.
Na wierzch sernika wyłożyłam owoce i zalałam galaretką. Wstawiłam do lodówki na kilka godzin by całość stężała.
Smacznego!
Lidka
Na tortownicę 26cm to będzie też ten przepis czy zwiększyć objętość składminów?
Taki sernik smakuje i super wygląda 🙂
Margaretta, lepiej by było zwiększyć objętość składników. Najłatwiej będzie dodać więcej owoców do środka. Inny sposób to już więcej sera i galaretki. Jeśli zrobisz z podanych składników w formie 26 cm będzie niższy z pewnością.
ale fajne to ciasto. Rewelacyjnie wygląda
smaczny wypiek