W sezonie na śliwki często piekę murzynka ze śliwkami. Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu. Składniki na nie z pewnością każdy ma w swojej lodówce, ważne, by mieć również śliwki. Ja swoje zebrałam w sadku za domem, więc mam na wyciągnięcie ręki. Na warzywniaku w sezonie ceny pewnie zaczynają się robić atrakcyjne a do tego ciasta nie potrzeba ich bardzo dużo ok. 10-15 śliwek zależy od wielkości.
Składniki:
*3 szkl. mąki
*1 szkl. cukru
*1/2 kostki masła
*2 jajka
*3 łyżki powideł śliwkowych
*2 płaskie łyżeczki sody
*2 łyżki kakao
*1 szklanka mleka
* puder do posypania
* śliwki
Masło utarłam z cukrem i jajkami. Kolejno dodawałam przesianą mąkę, sodę, mleko i powidła oraz kakao.
Przelałam do tortownicy 24 cm średnicy. Wyłożyłam połówki śliwek brzuszkami do spodu na górę ciasta.
Piekłam 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu i ostudzeniu oprószyłam cukrem pudrem.
Smacznego!
Lidka
Pyszna odmiana murzynka 🙂