Chyba dla wielu miłośników serników sernik z brzoskwiniami jest jednym z ulubionych. Wilgotny ser, wilgotne brzoskwinie a do tego pyszne kruche ciasto, rozkosz dla podniebienia!
Przepisów na jego wykonanie z pewnością jest wiele i chętnie poznam nowe sposoby. Macie jakiś swój ulubiony przepis?
Sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście według tego przepisu jest puchaty i aksamitny w konsystencji. Jest to ciasto popularne w moim domu.
Dodałam tu brzoskwinie z puszki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać w sezonie świeże owoce.
Składniki:
Ciasto:
* 2,5 szklanki mąki pszennej
* 20 dkg masła
* 5 żółtek
* 3 łyżki cukru pudru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
* 1 kg mielonego sera białego
* 1 puszka brzoskwiń
* 1 szklanka cukru
* 1 budyń waniliowy
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
* 200 ml śmietanki 30%
* 1/2 szklanki oleju
* cukier waniliowy 16 g
* 4 jajka
*cukier puder do oprószenia ciasta
Ciasto wyrobiłam i podzieliłam na dwie niezbyt równe części. Włożyłam do zamrażalnika na ok. 1 godzinkę.
W tym czasie zrobiłam masę serową.
Żółtka oddzieliłam od białek.
Ubiłam żółtka z cukrami. Dodawałam po łyżce sera wciąż miksując. Dodawałam następnie kolejno mąkę, budyń, olej. Pod koniec dodałam śmietankę i wierciłam już krótko, tyle aby połączyła się z masą.
Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli i za pomocą szpatułki wymieszałam z masą serową.
Brzoskwinie wyciągnęłam z zalewy i pokroiłam w kostkę. Wymieszałam z serem.
Wyciągnęłam pierwszą część ciasta z zamrażalki i wyłożyłam nim spód blaszki. Podpiekłam 20 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Na podpieczony spód wylałam masę serową i starłam na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta.
Wstawiłam do piekarnika na ok. 50 minut.
Kiedy ciasto miało już złoty kolor wyłączyłam moc piekarnika i przez 10 minut jeszcze w nim pozostawiłam mój sernik. Po tym czasie uchyliłam drzwiczki i pozostawiłam w nim ciasto do prawie całkowitego wystudzenia.
Smacznego!
Lidka
Serniki love w każdej postaci 🙂
A białka z ciasta są nie potrzebne?
Nie są potrzebne. W tego typu przypadkach białka zamrażam. Piekę później z nich bezę albo ciasto na białkach.
W opisie jest że białka się ubija. Więc jak to w końcu z nimi jest.
Są potrzebne żółtka do ciasta i żółtka i białka z tych żółtek do sera 🙂
Serniczki zawsze w modzie, serniczki zawsze mają u nas wielki plus a także są mile widziane 🙂
aaa właśnie jadłam dziś serniczek, bo koleżanka przyniosła do kawy w pracy 🙂
Lubię, mam nawet podobny przepis, ale u mnie w domu królem sernika jest mój mąż i dla niego to proganacja 😅 Wierzę jednak, że wyszedł wyśmienity w smaku.
Pięknie się prezentuje, musi być pyszny 🙂
był naprawdę pyszniutki, zachęcam by upiec taki 🙂
Bardzo dobry pomysł w połowie drogi między Bożym Narodzeniem a Wielkanocą:-)
Witam jaki rozmiar blaszki w przepisie?
21×24 cm
a tą śmietankę 30% płynną po prostu wlać do masy serowej bez wcześniejszego ubijania tak?
Pozdrawiam 🙂