Owocowe ciasta niosą ze sobą świeżość, powiew lata i lekkość. Wekowanie i mrożenie owoców jest świetnym pomysłem, takimi ciastami można cieszyć się o każdej porze roku.
Nie trzeba biec do marketu by przygotować coś pysznego na obiad czy deser. Ja swoje ciasto zrobiłam z tego co miałam w spiżarni, zamrażarce, lodówce i szafce kuchennej. Tak też powstało proste ciasto jagodowo – truskawkowe.
W czasie gdy dojrzewały jagody w lesie mąż je zbierał i wekował. Zapełniał do wysokości 3/4 słoika 0,5 l, dolewał wodę i zasypywał cukrem, następnie pasteryzował.
Ja zaś zbierałam truskawki w ogrodzie, blendowałam i mroziłam z odrobiną cukru w pojemnikach.
Takim właśnie sposobem powstało to ciasto. Lekkie, pyszne i mało słodkie. Moja córka, która jest wielbicielką zdrowego odżywiania, mało tłusto i mało słodko, była zachwycona tym ciastem.
Łapcie kochani przepis! Bo jeśli chodzi o ciasto, to u mnie już się kończy i nie bardzo mam czym poczęstować 😀
Składniki potrzebne do ciasta:
30 dkg herbatników kakaowych
15 dkg masła
0,5 l jagód w soku własnym (3/4 wysokości słoika przed zagotowaniem bez wody)
2 galaretki jagodowe
0,5 l musu truskawkowego
0,5 l jogurtu naturalnego
2 łyżki żelatyny
1 galaretka truskawkowa
1 galaretka cytrynowa
forma do ciasta 21×24 cm
Proste ciasto jagodowo – truskawkowe: sposób wykonania:
- masło roztopiłam w mikrofali
- herbatniki włożyłam do woreczka i za pomocą wałka kuchennego rozdrobiłam je jak najdrobniej
- wymieszałam masło z herbatnikami i wylepiłam nimi dno formy wyłożonej wcześniej folią spożywczą
- włożyłam blaszkę z ciastem do lodówki na czas przygotowywania masy
- galaretkę i żelatynę namoczyłam w 1 szklance gorącej wody i wymieszałam do rozpuszczenia, odstawiłam do ostygnięcia
- w misce wymieszałam mus truskawkowy z jogurtem naturalnym i dodałam schłodzoną galaretkę z żelatyną
- odstawiłam do stężenia
- gdy masa z truskawek zaczęła tężeć wylałam ją na ciasteczkowy spód i wstawiłam do lodówki
- galaretki jagodowe rozpuściłam w 0,5 l gorącej wody i ostudziłam
- sok z jagodami wlałam do miski i połączyłam z galaretkami jagodowymi, odstawiłam do stężenia
- tężejącą masę wylałam na masę truskawkową i wstawiłam do lodówki
- w 0,5 l gorącej wody rozpuściłam galaretkę cytrynową, ostudziłam i odstawiłam do stężenia
- tężejącą wylałam na ciasto, wstawiłam do lodówki
Smacznego!
Lidka
Ciasto niezwykle kuszące i do tego tak proste w przygotowaniu! Do popołudniowej kawy idealne!
Myślę, że bym podołała je zrobić 😀 Idealne połączenie smaków 😀