Ciasto truskawkowo – czekoladowe

Autor Pieprzyć z Fantazją

Pyszny deser idealny na okres letni, wiosenny, jesienny i zimowy, to brzmi prawie jak „Cztery Pory Roku” Vivaldiego, ale to ciasto właśnie takie jest!

Ciasto truskawkowo – czekoladowe cudowna kompozycja smakowa! Czekoladowy spód, góra ciasta i ta cudna polewa! Ciasto z truskawkami i serkiem mascarpone tworzy idealną parę smakową. Zaręczam, że posmakuje smakoszom truskawek i czekolady.

Ciasto truskawkowo – czekoladowe jest bardzo proste w przygotowaniu. Tu właściwie tylko chodzi o przekładanie odpowiednich warstw mas. Może potrzeba cierpliwości w jego przygotowaniu, ponieważ trzeba chłodzić pomiędzy wylewaniem czy wykładaniem następnej masy. Jeśli macie luźny dzień, to warto poświęcić tę chwilę, by zrobić taką słodkość. Jak dla mnie warte jest to ciasto czasu i kulinarnego grzechu.

Ciasto truskawkowo – czekoladowe zrobiłam pod wpływem chwili i bez planowania, zrobiłam ze składników, które akurat posiadałam, taki spontan kulinarny. Dlaczego ciasto bez pieczenia ma nie mieć kruszonki? Moje ma i jest to pyszny pomysł (tu chwalę sama siebie jak coś) . Ja swoje zrobiłam w tortownicy 26 cm średnicy, a na prostokątną blachę proponuje wymiary 21×24 cm, będzie idealnie. Ciasto można zrobić ze świeżych owoców jak i z mrożonych. Ja osobiście użyłam świeżych, ponieważ wyrosły mi piękne truskawki na krzaczkach. Tu na zdjęciu, to jest polewa z samej czekolady i śmietanki, ale bardziej się sprawdzi ta, którą podałam w przepisie.

Ciasto truskawkowo – czekoladowe – składniki:

Ciasto:
200 g herbatników kakaowych
125 g masła 82%
Masa serowa:
250 g mascarpone
100 ml śmietanki 30%
Truskawki:
ok. 40 dkg truskawek
2 galaretki truskawkowe
Polewa:
1 tabliczka czekolady mlecznej 200 g
1 galaretka truskawkowa
125 g masła 82%
125 ml śmietany 18%

Ciasto truskawkowo – czekoladowe – wykonanie:

  • na samym początku jak najdrobniej rozgnieć herbatniki np. za pomocą wałka kuchennego
  • roztop masło i wymieszaj z herbatnikami
  • częścią masy (trochę więcej jak połową) wylep dno tortownicy (ja miałam tortownicę 26 cm średnicy)
  • wstaw blaszkę do lodówki
  • w 800 ml gorącej wody rozpuść galaretki, ostudź i odstaw do lekkiego stężenia
  • pokrój truskawki na połówki lub ćwiartki i dodaj do galaretki
  • połowę galaretki z truskawkami wylej na schłodzony spód i wstaw z powrotem do lodówki
  • ubij mascarpone ze śmietanką na sztywną masę i wyłóż na stężałą galaretkę
  • na masę mascarpone wylej drugą część galaretki z truskawkami
  • całość oprósz pozostałymi herbatnikami wymieszanymi z masłem, następnie wstaw do lodówki
  • przygotuj polewę z czekolady
  • do rondla włóż masło, śmietanę, czekolady i mieszaj do rozpuszczenia składników – nie gotuj
  • w 125 ml gorącej wody rozpuść galaretkę i wlej do masy, dokładnie wymieszaj
  • zimną polewę wylej na ciasto i wstaw do lodówki

Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x