Kotlety gryczane z pieczarkami i białym serem

Autor Pieprzyć z Fantazją
Kotlety gryczane z pieczarkami i białym serem to pyszna bezmięsna alternatywa mięsnych kotletów.
Podaję je w różny sposób. Czasami z kleksem śmietany, czasami jak dzisiaj z sosem pieczarkowym. Oczywiście wskazana jest również surówka.
W moim domu kasza gryczana jest bardzo lubiana. Pierogi z podobnym nadzieniem robią furorę. Fakt, to wschodnia część Polski a tu kasza gryczana jest wszechobecna 🙂
Zachęcam do zrobienia takich kotletów, są pyszne i proste do zrobienia.
Składniki:
* 20 dkg kaszy gryczanej
* 15 dkg białego sera półtłustego
* 1 jajko
* 1 cebula
* 1 łyżka smalcu
* 6 pieczarek 
* sól, pieprz 
* bułka tarta 
* olej do smażenia 

Kaszę ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu na sypko.
Ostudziłam, dodałam pokruszony biały ser, wbiłam jajko, oprószyłam solą i pieprzem, wymieszałam.
Na patelni rozgrzałam smalec, dodałam pokrojoną w kostkę cebulę i delikatnie ją zeszkliłam. Dodałam starte na tarce o grubych oczkach pieczarki. Smażyłam do momentu aż nadmiar płynu odparuje. Ostudzone dodałam do miski z kaszą i serem. Wymieszałam i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Formowałam kotlety i obtaczałam je w bułce tartej. Smażyłam na złoto brązowy kolor na rozgrzanym oleju.
Smacznego!
Lidka

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x