Jakie ciasta upiec na Boże Narodzenie oraz drugi dzień świąt?
Mam nadzieję, że tym wpisem pomogę Ci zdecydować jakie ciasta chcesz zrobić. W momencie, gdy to piszę sama nie zdecydowałam się na konkretne 😉 W polskiej tradycji królują serniki, makowce i pierniki. Z pewnością ja zechcę podtrzymać zwyczaj, a Ty? Jednak nie zmienia to faktu, że możesz swoje świąteczne menu urozmaicić i przygotować coś innego. Podsuwam Ci najsmaczniejsze słodkie pomysły z mojego bloga i mam nadzieję, że pomogłam 😉 Polecam bardzo sernik cytrynowy, ponieważ to ciasto jest tak smaczne, że jedzenie go nie skończy się na jednym kawałku. W niektórych przepisach znajdują się przekierowania do moich filmików, co z pewnością ułatwi Ci decyzję. Daj znać czy podpowiedź była pomocną.
Spis treści zawiera przekierowanie do przepisów, ale zdjęcia również. Życzę Ci smacznego oraz pięknych świąt!
- Piernik staropolski
- Drożdżowa gwiazda z makiem
- Kora orzechowa
- Sernik krakowski
- Sernik cytrynowy z lemon curd
- Sernik pistacjowy
- Przekładane ciasteczka piernikowe
- Makowiec z jabłkami
- Maniok – przekładaniec góralski
- Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie)
- Pierniki tradycyjne
- Sernik cappuccino
Piernik staropolski
To tradycja w kuchni polskiej. Ciasto zarabia się już w październiku a piecze tydzień przed świętami. Niesamowicie aromatyczny dzięki korzennym przyprawom, słodki i może długo poleżeć. Jest to znakomity pomysł na prezent na święta dla bliskich.
Drożdżowa gwiazda z makiem
Mak według tradycji to pomyślność a szczególnie ta finansowa. W wielu domach na stole wigilijnym nie może zabraknąć dań z makiem. Gwiazda drożdżowa z makiem to idealny pomysł i bardzo smaczny na pielęgnowanie właśnie takiej tradycji. Ciasto jest bardzo plastyczne i fantastycznie się z nim pracuje.
Kora orzechowa (dębowa)
Ciasto na bazie mielonych orzechów z masą maślaną z dodatkiem soku z brzoskwiń. Delicje schowane w masie. Galaretka oraz brzoskwinie z puszki zdobią ciasto. To musi być pyszne! I jest pyszne. Rodzina oraz goście będą zachwyceni.
Sernik krakowski
Sernik z kratką i rodzynkami to chyba jeden z najpopularniejszych wypieków w Polsce. Na każde święta w milionach polskich domów czuć zapach tych wypieków. Polacy jednak dzielą się na tych co kochają serniki z rodzynkami oraz na tych co nie cierpią. Grupę „rodzynki” kieruję do przepisu.
Sernik cytrynowy z lemon curd
To niesamowicie orzeźwiający, ale słodki sernik bez pieczenia. Spód to ciasteczka z masłem, ser z dodatkiem soku z cytryny oraz lemon curd na wierzchu. Ciasto wręcz rozpływa się w ustach. Mimo, że to ciasto na zimno proponuję zrobić na święta.
Sernik pistacjowy
Sernik z dodatkiem pasty pistacjowej i orzechów pistacji. Miłośnicy tych orzechów i serników będą zachwyceni. Ciasto jest bardzo proste do zrobienia.
Przekładane ciasteczka piernikowe
Mnóstwo zabawy przy wykrawaniu i przekładaniu tych ciastek (marmoladą lub dżemem). Z pewnością będzie to dobry pomysł na stworzenie świątecznej atmosfery dzieciom, ale również dorosłym. Ciasteczka można zrobić kilka dni przed świętami.
Makowiec z jabłkami
To ciasto cieszy się wielką popularnością w naszym kraju. Nie bez powodu. Mak dzięki dodatkowi jabłek jest mokry, pachnący migdałami i jak zerkniesz na przepis nie jest wcale trudny do zrobienia. Piekąc to ciasto użyłam maku mielonego.
Maniok lub góralski przekładaniec
Miodowe blaty do ciasta należy upiec dwa dni przed świętami, to wtedy pięknie zmiękną i będzie można bez problemu przełożyć ciasto. Do przełożenia użyłam masy budyniowej. Każdy blat posmarowałam dżemem z porzeczki. Ciasto jest pyszne!
Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie)
Moje ulubione pierniki. Z dodatkiem polewy czekoladowej smakują wybornie. Jest troszkę pracy przy ich zrobieniu, ale naprawdę warto zarezerwować sobie te kilka dłuższych chwil.
Pierniki tradycyjne
Pierniczki te możesz upiec nawet tydzień przed świętami. Jeżeli chcesz je powiesić na choince pamiętaj by przed pieczeniem zrobić mały otwór na nitkę. Bardzo smaczne pierniki i zachęcam do rodzinnego wspólnego ich pieczenia. To będą cudowne i niezapomniane chwile!
Sernik cappuccino
Gęsta, kremowa konsystencja o smaku kawy cappuccino. Bardzo prosty do przygotowania i tak samo bardzo zachęcam go upiec. Ciasto nie tylko dla kawoszy!