Propozycja na bardzo smaczny makaron z cukinią z dodatkiem sera gorgonzola.
Zdecydowanie to jedna z moich ulubionych wersji makaronu. Kilka składników: delikatna w smaku cukinia i wyrazista gorgonzola uzupełniają się tworząc bardzo smaczny duet smaków. Bardzo ładnie będzie się prezentować na talerzu bardzo młoda cukinia, jeśli posiadasz własną uprawę zerwij te trochę większe od ogórka i dodaj je do tej właśnie potrawy. Z młodej cukinii nie ma potrzeby usuwać gniazd nasiennych, a jeśli masz większą pozbądź się ich.
Makaron z cukinią i gorgonzolą składniki:
40 dkg makaronu tagliatelle
2 nieduże cukinie
200g gorgonzoli
2 łyżki masła
mała cebula
sól do smaku
świeżo zmielony czarny pieprz
natka pietruszki do oprószenia
Makaron z cukinią i gorgonzolą wykonanie:
Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij drobno posiekaną cebulę. W tym czasie pokrój cukinię na mniejsze kawałki, połówki, talarki w zależności od wielkości, następnie dodaj do zeszklonej cebuli i smaż na średnim ogniu by cebula nie przypaliła się a cukinia zeszkliła. Na sam koniec dodaj gorgonzolę, mieszaj tak by miała styczność z patelnią i częściowo się rozpuściła. Makaron przełóż do patelni i wymieszaj z jej zawartością. Oprósz natką pietruszki, pieprzem i wyłóż na talerze.
uwielbiam takie szybkie dania 🙂
Pyszne połączenie 🙂