Bardzo smaczne wydanie ziemniaczanych kotletów, nadziane pieczarkami smakują wręcz wybornie!
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami to pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Z tego przepisu placuszki wychodzą miękkie i puszyste, wręcz rozpływają się w ustach! Są rozkosznie delikatne i subtelne w smaku.
Można podać je z sosem, surówką.
Myślę, że to będzie pyszna propozycja dla osób nie jadających w ogóle mięsa.
Z tych składników wyszło mi 4 duże kotlety, można zrobić mniejsze oczywiście.
Składniki:
Na kotlety:
50 dkg ziemniaków już obranych
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
mąka do obtaczania kotletów
sól
Na farsz:
10 większych pieczarek
1 cebulka nieduża
sól
natka pietruszki
Dodatkowo:
olej do smażenia placków i pieczarek
Jak zrobić kotlety ziemniaczane z pieczarkami?
- Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie i ugniotłam tłuczkiem. Ostudziłam.
- Przepuściłam przez praskę i dodałam mąki, jajko i odrobinę soli. Wyrobiłam ciasto.
- Podzieliłam na równe kulki większe odrobinę od piłeczki ping pongowej.
- Pieczarki starłam na tarce o dużych oczkach i razem z pokrojoną w kosteczkę cebulą usmażyłam na 2 łyżkach oleju. Posoliłam do smaku. Dodałam łyżkę posiekanej natki z pietruszki.
- Kulki ziemniaczane spłaszczyłam. Wszystko to robiłam na oprószonej mąką ziemniaczaną desce. Można użyć również mąki pszennej.
- Na jeden placuszek nałożyłam łyżką farsz i przykryłam drugim plackiem. Sklejałam brzegi i formowałam kształt kotleta mielonego.
- Smażyłam na złoto brązowy kolor na rozgrzanym oleju.
Cudo!
Jutro robię na obiad i klękajcie narody!!!!
Tylko myślę, gdzie kupić ziemniaki już obrane-)))
Kotleciki wyglądają bosko!
Oj chyba samemu trzeba obrać 😀 Napisałam obranych, ponieważ wolałam podać już wagę netto 🙂
Ja robie podobne tylko z grzybami leśnymi np Borowiki i podgrzybki. I ziemniaki mieszam z grzybami. Formuje kotlety i obtaczam w bułce tartej.
świetny i smaczny pomysł, wypróbuję! <3
Wyglądają pysznie…mam wszysto , a zawsze brakowało pomysłu na obiad. Dzieki