Kotlety ziemniaczane z pieczarkami

Autor Pieprzyć z Fantazją

Bardzo smaczne wydanie ziemniaczanych kotletów, nadziane pieczarkami smakują wręcz wybornie!

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami to pyszna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Z tego przepisu placuszki wychodzą miękkie i puszyste, wręcz rozpływają się w ustach! Są rozkosznie delikatne i subtelne w smaku.
Można podać je z sosem, surówką.
Myślę, że to będzie pyszna propozycja dla osób nie jadających w ogóle mięsa.
Z tych składników wyszło mi 4 duże kotlety, można zrobić mniejsze oczywiście.

Składniki:
Na kotlety:
50 dkg ziemniaków już obranych
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
mąka do obtaczania kotletów
sól

Na farsz:
10 większych pieczarek
1 cebulka nieduża
sól
natka pietruszki

Dodatkowo:
olej do smażenia placków i pieczarek

Jak zrobić kotlety ziemniaczane z pieczarkami?

  • Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie i ugniotłam tłuczkiem. Ostudziłam.
  • Przepuściłam przez praskę i dodałam mąki, jajko i odrobinę soli. Wyrobiłam ciasto.
  • Podzieliłam na równe kulki większe odrobinę od piłeczki ping pongowej.
  • Pieczarki starłam na tarce o dużych oczkach i razem z pokrojoną w kosteczkę cebulą usmażyłam na 2 łyżkach oleju. Posoliłam do smaku. Dodałam łyżkę posiekanej natki z pietruszki.
  • Kulki ziemniaczane spłaszczyłam. Wszystko to robiłam na oprószonej mąką ziemniaczaną desce. Można użyć również mąki pszennej.
  • Na jeden placuszek nałożyłam łyżką farsz i przykryłam drugim plackiem. Sklejałam brzegi i formowałam kształt kotleta mielonego.
  • Smażyłam na złoto brązowy kolor na rozgrzanym oleju.
Notatki:
*jak już uformowałam kotleta to delikatnie obtoczyłam go w mące
*pieczarki smażyłam dotąd aż zredukuje się całkowicie sok z pieczarek
Smacznego!
Lidka

4.6 8 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Irena-Hooltayewpodróży

Cudo!
Jutro robię na obiad i klękajcie narody!!!!
Tylko myślę, gdzie kupić ziemniaki już obrane-)))
Kotleciki wyglądają bosko!

Daga
Daga
4 lat temu

Ja robie podobne tylko z grzybami leśnymi np Borowiki i podgrzybki. I ziemniaki mieszam z grzybami. Formuje kotlety i obtaczam w bułce tartej.

Żaneta
Żaneta
4 lat temu

Wyglądają pysznie…mam wszysto , a zawsze brakowało pomysłu na obiad. Dzieki

Translate »
5
0
Would love your thoughts, please comment.x